De Gelderlanderdebat.

Volle bovenverdieping!
Debat voor twee lijsttrekkers.
Volle bak! Stoelen tekort!

‘Deel van centrum Grave autovrij’

Een deel van het centrum van Grave moet autovrij worden gemaakt. Daarvoor pleit D66, de partij waarop in Grave in maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen voor het eerst sinds jaren gestemd kan worden.

Joost Ariaans; journalist van de Gelderlander.

Tijdens het door De Gelderlander georganiseerde lijsttrekkersdebat donderdagavond in het stadhuis van Grave stelde D66 voor de Markt en Hoofdwagt verboden gebied voor auto’s te maken. Er ontstaat dan een ‘stadsplein’ dat ruimte biedt voor culturele en toeristische activiteiten. In de zomermaanden stellen de horeca-ondernemers daar al hun terrassen op. Bezoekers zitten nu van een drankje te genieten in de uitlaatgassen.

Loopafstand
Auto’s horen niet de boventoon te voeren in een historisch centrum als Grave, vindt D66 dat verder een ‘autoluw centrum’ wil. Automobilisten die lang willen parkeren moeten dat wat de partij betreft doen op grotere parkeerterreinen aan de randen van het centrum ‘op maximaal drie minuten loopafstand’.

Het voorstel van D66 om straten af te sluiten krijgt niet bij iedereen de handen op elkaar. VPGrave ziet nog wel wat in de visie van de democraten, het CDA is het er mee oneens. Die partij zegt voor ‘een gastvrij Grave’ te staan waar genoeg parkeerplaatsen moeten zijn voor auto’s én fietsen. Wel vindt het CDA dat stoepen en straten in het centrum op een gelijk niveau moeten worden gebracht. Prettig voor wandelaars, handiger bij evenementen.

Slecht ter been
De VVD denkt aan een onderzoek naar het verkeersluw maken van het centrum. Bij maatregelen moet dan vooral worden gedacht aan ‘dynamische afsluitingen’, zoals paaltjes die op bepaalde tijden omhoog en omlaag gezet kunnen worden.

Keerpunt 2010 wil met inwoners van Grave meedenken over de binnenstad. Een experiment met een autoluw gedeelte in de zomermaanden is een optie.

LPG is ook niet op voorhand tegen het afsluiten van een deel van het centrum, bijvoorbeeld de Markt. Het centrum moet wel goed toegankelijk blijven voor mensen die slecht ter been zijn en er moeten alternatieve parkeerplekken worden gevonden.

Naschrift webmaster/voorzitter: de Telegraaf kopt vanmorgen:

Lokale politiek verjaagt auto’s. Alarm winkeliers over partijprogramma’s. Detailhandel Nederland: “Rampzalige gevolgen voor plaatselijke economie!”

K Verkiezingskraam in de benedenhal.
Promotiemateriaal.
Opmerkelijk detail VVD poster. Linkermouw opstropen. Potloodinjectie?
Informatiekraam in hal gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: