Succes voor Maarten e.a.: Plan appartementen op plek kerk gestaakt.

Maarten Leurs

Weerstand

We hopen dat de toekomstige ontwikkelaar wel rekening houdt met hoogte en volume


Plan voor appartementen op plek Maranathakerk gestaakt.

Projectontwikkelaar BAM staakt het plan om appartementen te bouwen op de plek van de Maranathakerk in Dubbeldam. Daarom gaat de verkoop van de kerk niet door en kan de protestantse wijkgemeente haar andere kerkgebouw De Wijnstok niet verbouwen.

De verbouwing moet bekostigd worden uit de verkoop van de Maranathakerk. ,,We zijn dus weer terug bij af”, zegt voorzitter Theo Oostenrijk van de wijkraad van kerkrentmeesters.

De Wijnstok wacht al jaren op een ingrijpende renovatie. De kerk uit 1965 verkeert in goede staat, maar de bijgebouwen en recreatiezaal De Rank niet. Die zijn aan het verzakken. Deze week werd voor de Dordtse welstandscommissie een verbouwingsplan gepresenteerd.

Daarin worden De Rank en andere bijgebouwen gesloopt en komen rondom de kerk nieuwe zalen en opslagruimtes. Ook krijgt het complex een grotere, nieuwe entree met foyer. ,,We zijn de plannen zoveel mogelijk aan het klaarmaken, maar de verbouwing krijgt pas groen licht als we de Maranathakerk verkocht hebben”, legt Oostenrijk uit.

Daar kwam eind vorig jaar de klad in. Het plan van de BAM om een 15 meter hoog complex met veertig appartementen te bouwen stuitte van begin af aan op veel weerstand van omwonenden. Ook de Dordtse gemeenteraad vond het te hoog en te massaal en niet passen in het dorpse karakter van Dubbeldam. Daarom werd het eind november afgeschoten. College en kerkbestuur wilden opnieuw met de BAM rond de tafel gaan, maar de projectontwikkelaar trok de stekker eruit. ,,We zagen dat we in bouwvolume zover terug moesten, dat de exploitatie niet meer haalbaar zou zijn. Toen hebben we afgezien van de aankoop van de kerk”, legt Leon van der Pluym van BAM Wonen uit.

Het kerkbestuur is momenteel in gesprek met andere partijen voor een realistischer plan. Oostenrijk verwacht dat er snel een nieuw plan op tafel kan komen.

De Maranathakerk ging vijf jaar geleden dicht als kerk, maar toen zat de woningbouwmarkt vanwege de crisis op slot. ,,Nu is de markt meer geïnteresseerd”, zegt hij.

Opgelucht
De omwonenden zijn opgelucht. ,,We hadden al geruchten gehoord dat de BAM zich had teruggetrokken, maar kregen het niet zwart op wit”, vertelt woordvoerder Maarten Leurs. ,,We hopen dat de toekomstige ontwikkelaar wel rekening houdt met hoogte en volume.”

Het liefst willen de bewoners samen met kerkbestuur en ontwikkelaar werken aan een acceptabel plan. Die uitnodiging bleef volgens Leurs tot nu toe onbeantwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: