Hennie kan aan de slag.

Verbinden – Column Freddy Klooté

Nu de scheurkalender bijna met pensioen kan, is het tijd om weer eens achterom te kijken. Schichtig, want het afgelopen jaar is er één om snel te vergeten. Denk ik. Want het is allemaal zo snel voorbij gegaan, dat ik af en toe niet meer weet of een bepaalde gebeurtenis dit jaar of het jaar daarvoor heeft plaatsgevonden. Het kan natuurlijk ook aan de leeftijd liggen. Want één van de voordelen van ouder worden is dat je dingen vergeet.

Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door een enorm tekort aan ‘verbinding‘. Alleen de verschillen werden opgezocht en uitgevochten. Wie ook maar iets probeerde samen te brengen, te verbinden, was bij voorbaat kansloos.

Zwarte Piet. Marokkanen, vluchtelingen, politiek, geld, geen geld, terrorisme, voetbal, vuurwerk. Ik noem er maar een paar.

Voorbeeldje, op kleine schaal. In één van mijn vorige columns schreef ik over mijn afkeer van een herindeling, waarbij mijn geliefd Grave ook was betrokken. Ik vertelde daar heel rustig in waarom ik dat geen goede gedachte vind. Gewoon, omdat ervaring hierbij mijn leidsman is. Krijg ik van een Graafs raadslid commentaar: “Slechte column. Bangmakerij. Typisch LPG.” Nou, als hij mijn column slecht vindt, mag hij dat gewoon zeggen. Geen punt. Bangmakerij, is een oordeel over mijn ervaringen, omgezet in zijn denken. Hij legde niet uit wat hij met zijn/mijn “bangmakerij” bedoelde. Ik heb niet de pretentie dat mijn columns zoveel impact op de maatschappij hebben, dat mensen bang van mijn mening worden.

Die meneer heeft een andere mening over herindeling. Dat mag. Geen probleem. “Typisch LPG”, is zijn politieke uitleg aan het verkeerde adres. Daarvoor moet hij bij de Lokale Partij Grave zijn.

In de Gelderlander las ik dat hij daar vooralsnog zijn aangeboden kopje koffie niet kwijt kan, na zijn wangedrag tijdens de laatste raadsvergadering.

De uitspraken van dit raadslid passen overigens in het totaalplaatje van het communiceren in Nederland. Lees commentaren in de kranten over de eerder genoemde niet te verbinden onderwerpen. Het ergste vind ik dat er maar één persoon nodig is om een hele club naar beneden te halen. Het Graafse raadslid is daarvan een voorbeeld. Soms, in wat groter verband, is het een groepje. Kijk naar de afschuwelijke beelden van AZ-supporters die ‘een liedje’ tegen Ajax zingen. Maak die groep wat groter en je snapt waarom er bij elke eredivisiewedstrijd voetbal, een leger agenten en een colonne ME klaarstaan om de rust te bewaren.

Let op 31 december aanstaande. Vuurwerk. Bommen. Ongelukken. Ambulancepersoneel dat komt verbinden wordt bekogeld. De politie die komt handhaven is kansloos. Schade aan mensen en omgeving is enorm. Maar ach, de dag erna is het al 2 januari. Voordat je het weet zitten we weer in de Pietendiscussie.

Ik wens jullie, ondanks de column, een prachtig, gezond en verbindend 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: