De Gelderlander over de grootste luchtballon ter wereld in Grave.

Eigen foto’s van de vorige editie

Grootste luchtballon ter wereld stijgt op bij festival in Grave

Zo hoog als een flatgebouw van 13 verdiepingen en 38 meter breed

Een enorme motorrijder van 44 meter breed en zo hoog als een flatgebouw van dertien verdiepingen, 38 meter. De luchtballon is komend weekeinde op zowel vrijdag- als zaterdagmiddag te zien tijdens het ballonfestival in Grave.
Volgens ballonvaarder Herman Kleinsmit (64) uit Oudehaske is het de grootste special shape ballon ter wereld. ,,Alleen het wiel heeft al de afmeting van een normale luchtballon”, zegt Kleinsmit die min of meer toevallig eigenaar werd van de ballon.

,,De ballon is gemaakt in opdracht van een motorfabrikant in Engeland, maar toen hij klaar was, bleek die fabrikant failliet. Daarna lag hij een tijd bij de ballonfabrikant, maar ook die ging failliet. De Engelsman die hem vervolgens heeft gekocht, schrok enorm van de afmeting en heeft hem mij toen aangeboden”, vertelt Kleinsmit.
Het kost Kleinsmit vrijdag en zaterdag met zes man minstens een uur de ballon klaar te maken om op te stijgen. ,,Er gaat 20.000 kuub lucht in. De ballon zelf weegt al 560 kilo. Voordat we er lucht in kunnen laten, moeten we 59 panelen (die later nodig zijn om de lucht er weer uit te laten, HW) sluiten. Om hem op te ruimen, heb ik tien sterke kerels nodig.”
Kleinsmit is inmiddels wel gewend aan de belangstelling voor zijn speciale luchtballon. ,,Vorig jaar was ik tijdens een evenement in Portugal. De eerste dagen waren er tussen de 500 en 1.000 bezoekers. Toen we op televisie waren geweest, kwamen er de dag daarna 30.000 kijken. Als we in de lucht zijn, rijdt er altijd een hele sliert auto’s achter ons aan. Als we vrijdag in Grave de lucht in kunnen, denk ik dat organisator Paschal Noor wel wat extra bier kan verkopen”, zegt Kleinsmit.
In oktober is hij met zijn motorballon 10 dagen in Albuquerque, een festival met 750 ballonnen. Daarna reist hij door naar Mexico. ,,Dat zijn de leuke dingen. Mooie tripjes. Daar doe ik het voor. Ik ben 64 en nog gezond. Ik wil vooral de dingen doen die het leven mooi maken. Ik zie te veel mensen om mij heen die ziek zijn en niet veel meer kunnen.”
Kleinsmit had in 1992 al een grote ballon. In de vorm van een koe. ,,Die was nog groter zelfs. Maar die is versleten. Met die koe-ballon ging ik naar de optredens van de band Mannenkoor Karre-spoor. Maar hij was poreus geworden. Het is belangrijk te zorgen dat de ballon niet te warm wordt. Bovenin mag het niet warmer dan 120 graden zijn. Anders lost de coating op die de lucht binnen moet houden. Daarom kan ik ook maar maximaal 300 kilo vervoeren. Vier passagiers van 75 kilo of drie van 100 kilo. Maar de ballon is eigenlijk niet bedoeld om passagiers mee te nemen. Hij is bedoeld om naar te kijken en je te verbazen over de afmetingen”, legt Kleinsmit uit.
,,Ik kan nooit garanderen hoe lang we vliegen. Om te landen heb ik een heel groot weiland nodig. Als ik ergens iets zie dat geschikt is, ga ik landen. Dat kan na een uur, maar ook al eerder zijn. Het is niet te plannen waar we moeten landen. Als je gaat varen, weet je vooraf nooit hoe de wind waait.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: