Louis Sparidans schrijft over de Jaarrekening 2016.

Een gammele financiële verantwoording
De gemeente Grave wilde op haar info-pagina’s in de Graafsche Courant van 30 mei jl. kennelijk groots uitpakken: paginagroot de jaarrekening over 2016 in één oogopslag en dan nog een ‘hiep-hiep-hoera-verhaal’ er achteraan van wethouder Joon met feitelijk alleen maar positieve ontwikkelingen. 
Het moet daarmee lijken op volledige transparantie in de verantwoording van het financiële beleid van Grave. En, het mag kennelijk wat kosten.
Ik ben benieuwd hoeveel Gravenaren de cijfers tot zich hebben laten doordringen. Dat zou best wel eens behoorlijk kunnen tegenvallen. Zo’n jaarrekening ‘in één oogopslag’ is daar ook niet geschikt voor. Té grote bedragen, té weinig toelichting.
Een échte financiële verantwoording laat ook de verschillen met een voorgaand jaar zien.
Wáár zijn de kosten gestegen of gedaald en waaróm resp. waardoor? 
Dan kun je tenminste ook een trend in het beleid beoordelen. Welke kant gaan we op? Waarom wordt iets duurder of goedkoper?
Laat ook zien: hoeveel mensen zijn er werkzaam voor de gemeente? En als de burgemeester zegt dat hij dat niet weet ‘want we betalen alleen maar uren aan de Werkorganisatie Grave, Cuijk en Mill’, ga dan uit van pakweg 1500 uren voor een fulltime job (daarmee zit ik er niet zover naast) en reken uit om hoeveel fte’s het dan gaat. 
En, waren het er dan meer of minder dan in het voorgaand jaar én waarom?
Zo geldt dat ook voor andere kostensoorten. Waaróm meer of minder dan het voorgaand jaar?Alleen op díe manier maak je financieel beleid écht transparant en vooral inzichtelijk.
Het kost iets meer moeite, maar dan zouden, behalve burgers, ook raadsleden een financiële verantwoording beter kunnen snappen.
Louis Sparidans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: