Het Graafse Carillon weer in gebruik. Vrijdag is de aftrap.

Onze stadsbeiaardier neemt de draad weer op.
Vrijdag 9 juni a.s. rond 10.00 uur ‘s morgens is de aftrap van het in gebruik nemen van het klokkenspel gepland
Dus als u vrijdagmorgen naar de weekmarkt in Grave gaat, hoort u onze klokjes weer als alles goed gaat. Grave gaat weer genieten! 

De carillontoren in hartje Grave aan de Maas, een restant van ons voormalige stadhuis dat gebouwd was volgens de stijl Bossche School.
Na de afbraak van het voormalige gemeentehuis bleef deze carillontoren als troosteloos beeld jarenlang een monument van treurnis. Maar vooral werd tot verdriet van iedereen het carillon verwaarloosd en verstomde uiteindelijk. 
De bevolking was verdeeld; de één vond het een afzichtelijk monster en de ander vond het prachtig. Wat moest er mee gebeuren?
Na veel te lange tijd werd nu eens één keer geen duur wereldberoemd architectenbureau ingehuurd maar een plaatselijke architect die de troosteloosheid van de toren wist te transformeren in een mooi en sober monument volgens de principes van de Bossche School. 
 Een dreigend lelijk eendje dat een zwaan werd. Met een functioneel interieur waarbij vooral het carillon weer een grote rol gaat spelen.
Dit kleine klokkenspel is gerestaureerd en uitgebreid door Koninklijke Eijsbout’s Klokkengieterij en het wordt gelukkig zoals vanouds bespeeld door onze stadsbeiaardier Albert van Woerden.
Vandaag wilden we even een kijkje binnen in de toren nemen en vragen of onze beiaardier een stukje wilde spelen en misschien iets wilde uitleggen. Helaas ging dat wegens een technisch mankementje niet door maar er is goed nieuws! 

Als u vrijdagmorgen 9 juni a.s. rond 10.00 uur naar de gezellige weekmarkt in Grave gaat, hoort u als alles goed gaat onze klokjes weer.  

M.m.v. Wil Baaijens en Hester Kruizinga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: