Liveblog “Gat van Grave” 81. Nog vele vragen bleven onbeantwoordt. De Maasdriehoek.

Het waterpeil van de Maas bij Grave is lichtjes aan het stijgen. (foto: Annelies Graafsma)

Het waterpeil van de Maas bij Grave is lichtjes aan het stijgen. (foto: Annelies Graafsma) 

Informatieavond Rijkswaterstaat stelt bezoekers teleur

za 14 jan 2017, 10:41    489 keer gelezen

GRAVE | Rijkswaterstaat wil tijdens de informatieavond ‘Het water stijgt weer’ informatie geven over wat men gaat doen met de schade aan de stuw in Grave om daarna in gesprek te gaan met de aanwezige belangstellenden. Ondanks de winterse buien hebben tachtig mensen, de moeite genomen om naar de bijeenkomst te komen. Ze komen uit Grave, maar ook uit Boxmeer, Sambeek en Cuijk. Het zijn met name eigenaren van boten.

Door Annelies Graafsma
Een informatieavond start met een overzicht van het ongeluk, het gevaar en de verantwoordelijkheid van om verdere calamiteiten te voorkomen. Rijkswaterstaat is tevreden. Oplossingen zijn uit het hele land gekomen evenals de breukstenen die nu achter de stuw op een betonvloer, worden gelegd. De bovenste laag wordt afgedekt met waterdicht materiaal. Het water stroomt nu door één gat. Vanaf donderdag verwacht men resultaat van de tijdelijke constructie. Het water moet een paar centimeter per uur stijgen, maar hoe snel het gaat is ook afhankelijk van de regen die bijvoorbeeld in de Ardennen valt. Er wordt gewerkt met onzekerheden. De woordvoerder verwijst naar aanwezige deskundigen voor vragen. “We gaan met de politiek praten over de aansprakelijkheid, maar ik kan daar niets over zeggen.”
‘Heb mij geërgerd’i
Terwijl Rijkswaterstaat persoonlijke vragen beantwoordt, verlaten de eerste bezoekers teleurgesteld de zaal. “Ik ben teleurgesteld en heb mij geërgerd”, klinkt het. “Het moet gaan over de gevolgen van de ramp voor ons. Onze boten liggen in het water. Het water is vandaag in de haven gestegen, maar morgen zakt het water opnieuw, bijna 80 centimeter. We willen weten wat we de komende week kunnen verwachten.”
“Wij zijn de gedupeerden!”, zegt een ander, zichtbaar aangedaan. In de zaal klinken dezelfde geluiden. “Het lijkt of u als Rijkswaterstaat gedupeerde bent. Iedereen die hier is, heeft schade. U geeft twee adressen en verder moeten wij allemaal zelf de schade afhandelen.” En de vraag die blijft terugkomen: “Kunt u als beheerder van Waterstaat de schade niet coördineren? U bent toch de eigenaar van het water?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: