Liveblog “Gat van Grave” 59. Onderzoek aangekondigd schrijft de Gelderlander.

GRAVE – Rijkswaterstaat, gemeenten, veiligheidsregio’s en waterschappen laten een extern onderzoek uitvoeren naar het stuwongeluk in Grave. Duidelijk moet worden wat er goed en fout ging bij de bestrijding van de bijna-ramp. Ook de aanpak van de dalende waterstand in Maas en Maas-Waalkanaal wordt bekeken.
„We streven ernaar binnen zes weken de resultaten te presenteren”, zegt Arnie Loos van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. „We zijn bezig een extern bureau te selecteren.”
Het onderzoek zal zich met name richten op de eerste 48 uur na de aanvaring, voegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat toe.
Benzeen
Op 29 december voer de met 2.000 ton benzeen gevulde tanker Maria Valentine om 19.30 uur in dichte mist op volle snelheid dwars door de stalen stuw bij Grave. Om nog onbekende redenen miste de 52-jarige Slowaakse schipper de afslag naar de naastgelegen sluis. De 110 meter lange tanker viel 3 meter naar beneden, maar brak wonderwel niet.
Hulpdiensten
In de dagen na het ongeval rezen er steeds meer vragen. Over de precieze toedracht, maar ook over de inzet van brandweer, Rijkswaterstaat en veiligheidsregio’s. De gevolgen voor de scheepvaart bleken gigantisch, onder meer doordat de sluis bij Heumen in de bewuste nacht pas om 02.30 uur volledig werd gedicht. De burgemeester van Heumen uitte forse kritiek omdat hij en zijn inwoners te laat zouden zijn geïnformeerd over het potentiële gevaar.
Eigen vlees keuren
„Daarom is het goed dat er een onafhankelijk onderzoek komt”, zegt de Graafse burgemeester Lex Roolvink, die daar per brief op had aangedrongen. „Een slager moet niet zijn eigen vlees keuren. Het is belangrijk dat we lessen trekken uit dit ongeluk.”
Noodmaatregelen
Dinsdag presenteert Rijkswaterstaat de noodmaatregelen om de waterstand in de Maas weer op peil te krijgen. Mogelijk gaat het om een tijdelijke dam. Reparatie van de uit 1928 daterende stuw gaat naar verwachting veel tijd kosten.
Het Openbaar Ministerie merkt de Slowaakse schipper nog altijd aan als verdachte. Resultaten van diens bloedonderzoek waren gisteren nog niet bekend. Volgens ingewijden zal het bloedonderzoek uitwijzen dat de schipper niet had gedronken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: