Liveblog “Gat van Grave” 103. De Gelderlander:

Schepen kunnen in de loop van volgende week weer over de Maas

GRAVE – In de loop van volgende week is er weer scheepvaart mogelijk op de Maas. Het water in de Maas tussen Sambeek en Grave, gaat vanaf morgen weer geleidelijk stijgen. Dat meldt Rijkswaterstaat. De aanleg van de nooddam bij de stuw bij Grave verloopt voorspoedig en is vrijdag hoog en sterk genoeg. 

Met het stijgende water zal in de loop van de volgende week ook het scheepvaartverkeer op de Maas, weer worden hervat. Ook kan het scheepvaartverkeer dan weer van het volledige Maas-Waalkanaal gebruik maken.
Herstel
Als de nooddam van breuksteen gereed is kan Rijkswaterstaat starten met het herstellen van de stuw, die op 29 december 2016 door een met benzeen geladen schip in dichte mist kapot werd gevaren. Als gevolg daarvan zakte het Maaswater tussen Sambeek en Grave drastisch, lag het scheepvaartverkeer stil en kwamen woonboten langs de Maas en het Maas-Waalkanaal (deels) droog te liggen.
Nooddam
Rijkswaterstaat startte 10 januari met de aanleg van de nooddam. Daarvoor is niet alleen breuksteen gestort, maar zijn ook zeecontainers geplaatst om de middenpijler van de stuw te verlengen en is er beton gestort om de stuwvloer te verstevigen. 
Nieuwe jukken
Voor het herstellen van de stuw zijn nieuwe jukken besteld. De oude worden verwijderd en voor het repareren van de betonnen steunblokken moet  de beschadigde stuw tijdelijk droog worden gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: