“Gat van Grave” 41. Bezoek van de minister aan rampgebied.

Schultz bezoekt gedupeerden stuw Grave

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vrijdag een bezoek gebracht aan het gebied rondom Grave, waar de stuw vorige week stuk werd gevaren door een schipper. De minister sprak onder anderen met gedupeerde woonbootbewoners en vertegenwoordigers van de scheepvaart.
Schultz nam onder meer een kijkje bij de kapotte stuw. Ze verkende het gebied samen met mensen van Rijkswaterstaat (RWS), dat sinds het incident van vorige week probeert een oplossing te vinden. Door de verwoesting van de stuw is het waterpeil flink gedaald, waardoor er op een deel van de Maas geen commerciële scheepvaart mogelijk is. Woonboten in verschillende plaatsen raakten beschadigd. De minister bezocht enkele gedupeerden in Nijmegen.
,,De minister wilde hierheen, zich verdiepen in de situatie en praten met gedupeerden en bewoners”, aldus een woordvoerder van het ministerie.
RWS is nog altijd op zoek naar een oplossing, voor zowel de korte als de lange termijn. De Maas is een regenrivier en het waterpeil kan bij hevige regen in Limburg of België snel stijgen. Elke kortetermijnoplossing moet dan ook snel kunnen worden verwijderd als het water plots hard stijgt. Hoe lang de zoektocht

  een oplossing nog gaat duren kon een woordvoerder van RWS niet zeggen.

De Volkskrant kopte vrijdag dat het waterpeil in het voor de scheepvaart belangrijke Maas-Waalkanaal verder gedaald is dan nodig was geweest, omdat een sluis bij Heumen te laat werd gesloten. De woordvoerder van RWS zei dat de organisatie zich in die conclusie nu niet herkent, en dat alle aandacht uitgaat naar het oplossen van het probleem. ,,Wij vinden dat niet. Na afloop gaan we evalueren. Waar kunnen we van leren?”
ANP
Bekijk hierboven het Hart van Nederland-item van donderdag over schipper Gijs Rink, die ook zwaar gedupeerd is door de kapotte stuw in Grave. 
Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: