“”Gat van Grave” 42. Gehavend schip ligt in Moerdijk bij een bedrijf vertelt Omroep Brabant.

Schip Maria Valentine dat de stuw bij Grave ramde, ligt afgemeerd in Moerdijk 

MOERDIJK – Het binnenvaartschip de Maria Valentine, dat in de nacht van 29 op 30 december tegen de stuw aanvoer in Grave, ligt op dit moment afgemeerd bij ATM in Moerdijk. De Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) is een bedrijf dat gevaarlijk afval verwerkt. Het is vrijwel zeker dat het Duitse schip in Moerdijk ligt afgemeerd om de lading, die bestaat uit de brandbare stof benzeen, over te pompen naar een ander schip.
Het Havenschap Moerdijk bevestigt dat het schip ligt afgemeerd bij de kade van ATM. Uit onderzoek blijkt dat de transponder van het schip, dat via GPS 24 uur per dag de positie van het schip laat zien, direct na de aanvaring is uitgeschakeld. Een andere mogelijkheid is dat de apparatuur door de aanvaring is vernield. De laatst bekende positie van het schip dateert van 29 december halfzeven ‘s avonds. Volgens de transponder van de Maria Valentine was het schip toen heel dichtbij de Thompsonbrug in Grave.


Vorige week voer het schip vol tegen de stuw op de Maas. Sindsdien is het waterpeil gedaald en ligt het scheepvaartverkeer tussen Sambeek en Grave plat. Het is niet duidelijk wanneer de Maas weer bevaarbaar is.
LEES OOKDuits schip vaart met gevaarlijke stoffen tegen brug bij Grave: ‘Het was heel eng’


De 52-jarige schipper uit Slowakije die de aanvaring veroorzaakte, werd aangehouden, maar is inmiddels weer vrij.


Stuurhut weggevaagd
Bronnen binnen de binnenvaart melden dat het schip sinds de aanvaring op diverse plekken heeft gelegen. “Rijkswaterstaat was driftig op zoek naar een afmeerplek en kwam uiteindelijk uit bij ATM Moerdijk, dat beschikt over een geschikte steiger. Het schip ligt daar afgemeerd sinds 3 januari.”


Verder vertelt onze zegsman dat de hele stuurhut van het schip is verdwenen. “Niet alleen de voorkant van het schip is door de aanvaring beschadigd, maar de hele stuurhut is door de aanvaring weggevaagd.”


Geen toegang 
Omdat het schip ligt afgemeerd bij een bedrijf (ATM) is het ook bijna onmogelijk om foto’s te maken van het schip. Woordvoerder De Jong van ATM is daar duidelijk over. “De rederij is een klant van ons en wij hadden ‘toevallig’ een steiger beschikbaar. Ik begrijp dat Omroep Brabant het schip graag zou willen zien, maar de klant wil dat niet en dat besluit respecteren we.”


Binnenvaartschippers vertellen aan Omroep Brabant dat de afgemeerde Maria Valentine varend wel te zien is vanaf het Hollandsch Diep, maar dat het water rond de ATM alleen toegankelijk is voor de beroepsvaart. “Als je daar met een bootje komt, word je opgepakt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: