Grave Lokaal

“Gat van Grave” 27. Extra column in de Arena met Woord van het Jaar 2016: roepcontact.

Roepcontact – Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté 

Op het eind van vorig jaar kwam ons mooie Grave volop in het Nederlands nieuws. Na decennialange vergeefse pogingen om Grave aan de wereld te verkopen als de meest belegerde stad van ons land, en daarmee toeristen naar het oude vestingstadje te trekken, had de Slowaakse kapitein van de Duitse tanker geen enkele moeite om Grave in het journaal te brengen.

Grave heeft er tonnen voor over om zich middels zijn historie aan het land te presenteren. Wethouder Joon gaf alweer te lang geleden met een indrukwekkende toespraak het startsein voor het project Historisch Grave. Er werd zelfs een Raad van Inspiratie voor in het leven geroepen. Een jaar na die oprichting zijn er nog bizar weinig plannen naar buiten gekomen. Alleen foto’s van leden van die raad, die hun enthousiasme aan het volk bekendmaakten. Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering werd de doelstelling bekendgemaakt. Grave moet in 2025 bij de top 5 van de Vestingsteden behoren. Ik viel haast van mijn stoel. Van verbazing, ontroering? Of gewoon van onwetendheid? Ik wist namelijk niet dat er een klassement van Vestingsteden bestaat. Ik weet ook nu nog niet wie daarin eerste staat. En van welke plek Grave moet opklimmen naar de top 5. Ook in de media wordt met geen woord gerept over de stand van zaken in de Vestingstedenranglijst.
Maar goed, Grave was volop nieuws. Een Duitse tanker, gevuld met benzeen en zes bemanningsleden van Oost-Europese afkomst, pakte de verkeerde afslag op de Maas, beschadigde zes schuiven van de sluis en maakte een duikeling van drie meter. Omdat ik niet ver van de plaats van het ongeluk woon, hoorden vrouwlief Ria en ik rond 19.30 uur een vreemd geluid. Indringend, scherp en best wel angstig. Eerst dachten we aan een tegensputterend vuurwerk, maar het geluid verdween in de mist. Drie  uur later kwamen de eerste berichten in de social media. Schip tegen de stuw aangevaren. Enfin, de rest van het verhaal kan u niet zijn ontgaan. Vanaf de Koninginnedijk werd het nieuws naar alle Nederlandse zenders gestraald. Burgemeester Lex Roolvink kwam vaker in beeld dan de paus, de MP en de koning. Hij liet met gemak ook Poetin en Trump achter zich.
Zoals altijd komen de vragen als het sein veilig is gegeven. De schade wordt vastgesteld, en de ‘collateral damage’ zorgt voor ramptoerisme. De haven van Grave, met zijn plezierboten, is door de extreem lage waterstand Hedendaags Nieuws geworden en heeft Beleef Historisch Grave uit beeld verdrongen. De beelden van “Treeske” en “Fraai” zullen nog lang blijven hangen. Ook over de gebeurtenissen, of het ontbreken daarvan, in de eerste drie uur na de ramp, zal nog uitgebreid gedebatteerd worden. Het woord “evaluatie” is al gevallen. Nou, dan weet je het wel.
Direct na het ongeval is de brandweer ter plaatse geweest. En, er is “Roepcontact” geweest. Wat een mooi nieuw woord. Roepcontact. Een brandweerman: “Hei. Is daar iemand?” En dan wordt er in een vreemde taal teruggeroepen dat alles in orde is. “Weet je het zeker?” “hewleuilw”, of zoiets zal er uit de mistige achtergrond geklonken hebben. “Oké, mannen, gaan jullie maar. Ik houd wel een oortje in het zeil”, zou de commandant tegen zijn crew gezegd kunnen hebben. Brandweer weg. 
Het vervolg is inmiddels bekend: Er is nog niets bekend. Alleen dat roepcontact. En iets over benzeenlucht. En het water dat verdwenen is. En de vele ramptoeristen die naar het haventje kwamen. “Ligt jouw bootje er ook bij?”, riepcontactte een bezoeker naar Grad Peters. Die toerist had de goeie te pakken. Als er één Gravenaar voor roepcontact in de wieg is gelegd is dat Grad wel. Met zijn stem die mijlenver reikt. “Ja, d’n Hent ligt er ook bij”, riepcontactte Grad terug. De hele stad kon het horen.
“Freddy, kom je eten?”, roepcontact Ria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *