Grave Lokaal

De Gelderlander: Frank Stoffer, trimmend in de Raamvallei, aangevallen door wilde begrazer.

Niet trimmen bij runderen

AFRASTERING HOUDT DIEREN OP AFSTAND ESCHAREN/GRAVE

Ga niet trimmen in gebieden waar wilde runderen lopen. Dat advies geeft Ronald Goderie van de stichting Taurus naar aanleiding van een incident vier maanden geleden in de Raamvallei bij Escharen.
Gravenaar Frank Stoffer (34) was daar aan het trimmen toen hij door een van de koeien op de hoorns werd genomen. Het incident heeft voor Stoffer grote gevolgen. Hij zit nog steeds in de lappenmand. Praten over wat er gebeurd is, kan hij nog steeds niet. “Ik heb het trauma niet verwerkt”, legt hij uit. “Ik zit wekelijks bij een psycholoog.”
De Stichting Taurus zet zich al meer dan 20 jaar in voor natuurontwikkeling met wilde begrazers zoals de Schotse hooglanders.
In overleg met Staatsbosbeheer zijn er door de stichting maatregelen genomen om te voorkomen dat de kudde nog in contact kan komen met het wandelende publiek. In de Raamvallei staan 30 dieren van het ras maremmana, dieren met grote hoorns.
“Het is een kudde uit Noord-Italië die naar Nederland is gehaald. Het is niet gezegd dat deze kudde daar eeuwig blijft”, zegt Goderie. Het weghalen van de kudde was volgens hem niet nodig. “Meestal kijken we bij incidenten welk dier de boosdoener was. Dat was in dit geval niet vast te stellen. We hebben een extra afrastering aangebracht om de dieren van het publiek te scheiden.”
Volgens Goderie is het onverstandig in gebieden waar wilde grazers rondlopen, hard te lopen. “De dieren kunnen schrikken van snelle bewegingen van trimmers of mountainbikers. Bij de gebieden waar grazers zijn, staan altijd waarschuwingsborden. Ook als er plotseling een aantal dieren op het pad staat, is het raadzaam er met een grote boog omheen te gaan of even te wachten tot de kudde doorloopt. Normaal gesproken gaat het goed. Als je kijkt naar het aantal runderen dat in natuurgebieden staat, is het aantal incidenten relatief klein.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *