De Gelderlander: Asielzoekers AZC Grave aan het werk

Wetenschappelijk onderzoek Koen Leurs onder Jonge  Emigranten
Uit mijn fotoarchief: Iraakse vluchtelingen op weg naar het stadhuis
Het azc in Grave is een van de twaalf azc’s in Nederland waar vluchtelingen de mogelijkheid krijgen om te werken.
Minister Asscher van Sociale Zaken heeft 1 miljoen euro beschikbaar gesteld om vrijwilligers de mogelijkheid te geven vrijwilligerswerk te doen. Volgens de minister draagt dit bij aan de kennis van de Nederlandse taal en de samenleving. Ook kunnen vluchtelingen dan beter een betaalde baan vinden. In Nijmegen en Utrecht werden hier al proeven mee gedaan. Het project wordt nu uitgebreid naar tien opvanglocaties, waaronder Grave.
In Grave loopt het programma VOORwerk. Dat programma biedt training en individuele begeleiding aan vergunninghouders die nog in een asielzoekerscentrum verblijven, maar op huisvesting in Nederland wachten. “We hopen dat zo het gat naar de arbeidsmarkt verkleind wordt”, zegt Robert Ploeg van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.
VOORwerk is uitsluitend gericht op vrijwilligerswerk. Het coa heeft ook contact met uitzendbureau Start People. Via dat bureau zijn statushouders op diverse plaatsen aan de slag gegaan.
“In Grave wordt samengewerkt met diverse instanties, waardoor vluchtelingen vrijwilligerswerk kunnen verrichten”, laat Ploeg weten. Zo zijn inmiddels bewoners van Grave op vrijwillige basis wekelijks aan het werk bij de Stichting Dichterbij. Bij deze instelling voor mensen met een verstandelijke beperking verrichten zij allerhande werkzaamheden.
“Dit varieert van terreinwerk tot activiteiten met bewoners. Maar ook wordt er door de asielzoekers met enige regelmaal gekookt voor de bewoners van Dichterbij. Een van de bewoners van het azc is tot zijn vertrek van enkele weken geleden actief geweest als fysiotherapeut. Hij was daarvoor in zijn eigen land opgeleid en werkte hier onder supervisie van de fysiotherapeut van Dichterbij.”
Azc Grave werkt zo ook samen met de natuurstichting Kadans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: