Supermarktdiscussie in de Gelderlander.

Nico Schouten, Hart van Gravenaar in optima forma, feliciteert de  eigenaar van de Albert Heijn tijdens de opening.
Supermarkten in de wachtkamer
GRAVE
Winkels zitten op huidige plek klem
Of boodschappen doen bij de Nettorama en Lidl in Grave in de toekomst mogelijk blijft, is nog maar de vraag. De supermarkten Lidl en Nettorama willen uitbreiden, maar kunnen dat niet. Ze zitten te wachten op duidelijkheid over de komst van een supermarkt naar Wisseveld.
Volgens Johan van de Velde van Concept-nl, die de belangen van de twee supermarkten behartigt, is het hard nodig dat er duidelijkheid komt. “Niets doen is geen optie”, zegt hij.

Van de Velde heeft in november bij de gemeente Grave een aanvraag gedaan voor een supermarkt op de hoek van de Arnoud van Gelderweg en de Industriestraat in het woningbouwproject Wisseveld. Schot zit er niet in. Centrummanagement en politiek zijn fel gekant tegen de komst van een supermarkt op die plek. Die zou een oppervlakte van 1.200 vierkante meter moeten  krijgen.

De Nettorama telt nu 670 vierkante meter en de Lidl 729 vierkante meter. “Detailhandel op Wisseveld zou ten koste gaan van de leefbaarheid van het historische centrum van Grave”, voorspelt Léon Kamps van VPGrave. Tijdens de raadsvergadering van dinsdag kregen burgemeester en wethouders van een meerderheid van de raad te horen dat detailhandel op Wisseveld, of het nu uitbreiding, vestiging of verplaatsing is, niet gewenst is.
Volgens Van de Velde kunnen de Lidl en de Nettorama niet uit de voeten. “De Lidl veroorzaakt op de plek waar ie nu zit veel overlast en de Nettorama heeft grote parkeerproblemen. Die winkel zelf is ook veel te klein.”P5
Winkel in nieuwe wijk gaat ten koste van leefbaarheid ihistorisch centrum
“Er zijn nu drie opties”, legt Van de Velde uit. “De eerste is aanmodderen. Dan gaat het vanzelf ergens knellen. Twee is wachten tot een van de twee supermarkten de deuren sluit. De derde optie is de dialoog aangaan. Maar één ding is duidelijk: het is niet realistisch om vier supermarkten in het centrum van Grave te vestigen.”

Léon Kamps wil dat gesprek aangaan. “Maar wel met leidraad dat het niet ten koste mag gaan van het centrum. Er staan al genoeg panden leeg. Het is de keuze tussen de toekomst van de supermarkt en het behoud van het historische centrum.”

Volgens Kamps is een deel van het probleem dat supermarkten steeds meer aan branchevervaging doen. “Je kunt er al lang niet meer alleen levensmiddelen kopen, maar ook barbecues en ondergoed. Dat zijn typisch van die producten die bij de middenstand in het centrum te koop zijn.” Hij ziet wel mogelijkheden. “Wat te denken van de plek waar verzorgingshuis Maaszicht heeft gestaan? Dat schurkt tegen het centrum aan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: