Grave Lokaal

De Gelderlander schrijft: ‘Gemeente met aantal deelraden’

Herindelingsdrama
COMMENTAAR

Deze week bogen de bestuurders in het Land van Cuijk zich weer eens over de manier waarop de vijf gemeenten in de toekomst samen kunnen gaan werken. Nee, dan gaat het niet over herindelen, want als dat woord valt raken de kleine gemeenten, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis en Grave hevig overstuur. Dus wat werd besloten: er komt nu waarschijnlijk een onderzoek naar de wijze waarop samengewerkt kan worden. Waarschijnlijk, want eerst moet een regieteam nog bepalen wat er precies onderzocht gaat worden. En daar begint het zoveelste hoofdstuk van het herindelingsdrama dat zich nu al zo veel jaren afspeelt in het Land van Cuijk.
In dat regieteam zitten immers raadsleden van de verschillende gemeenten en die verschillende gemeenten denken ieder weer anders over herindelen of samenwerken. Zo hebben de drie kleine gemeenten zich al uitgesproken tegen een onderzoek waarin het over al dan niet fuseren gaat.
Nog niet zo lang geleden trok de commissaris van de Koning in Brabant Wim van de Donk zijn handen af van het gedoe tussen de vijf gemeenten. De provincie doet even niets, ze moeten het daar zelf maar uitzoeken. Maar dat kunnen ze dus niet. In het Land van Cuijk regeert vooral de angst. En dat leidt nooit tot volwassen handelen. Dat moeten ze op het provinciehuis onderhand toch ook in de gaten hebben. Het wordt dan ook hoog tijd dat vader Van de Donk zijn kroost tot de orde roept. Met harde hand.



Inwoners Land van Cuijk zijn verdeeld. Het regieteam komt moeizaam tot een advies richting de vijf gemeenteraden.

‘Eén grote gemeente in het Land van Cuijk en deelraden per iedere 10.000 tot 20.000 inwoners.’ Dat is een van de suggesties die op de site van deze krant zijn gedaan naar aanleiding van een oproep om een mening te geven over de toekomst van het Land van Cuijk. Wel of geen grote gemeente?
De reacties zijn sterk verdeeld. ‘Voor de financiën van de gemeente is het goed, maar dit gaat ten koste van de relatie burger en politiek. Dus niet doen’, is de mening van een tegenstander van een fusie.
Weer een ander vindt dat er voor een eventuele herindeling eerst naar de financiën gekeken moet worden. ‘De gemeente Mill staat nog steeds in de positieve cijfers. Naar mijn mening Cuijk, Boxmeer en Grave niet. Laten we als het dan toch gaat gebeuren eerst het positieve saldo over de bewoners verdelen Hebben we toch nog iets aan het verstandig zijn van de gemeente Mill overgehouden.’
Ook is er iemand die een fusie tussen de gemeenten Sint Anthonis, Boekel en Gemert voorstelt. ‘Eén Peelgemeente, goed voor mens en dier’.
‘Natuurlijk moet er een grotere gemeente komen. De kosten, administratie, minder loketten, de toename van specialismen. Het onderling gekonkel is dan een stuk minder.’
Een korte maar krachtige reactie: ‘Samenvoegen graag, z.s.m.’. Of: ‘Samenwerken is goed, maar wel zelfstandig blijven.’
Donderdag, de dag na de raadsconferentie in De Weijer in Boxmeer, is het regieteam bij elkaar gekomen. De vertegenwoordigers van de vijf gemeenteraden in het Land van Cuijk moeten met een voorstel komen waar de afzonderlijke gemeenteraden zich dan in de maand april over moeten buigen. “Het was vooraf al wel duidelijk dat het moeilijk zou worden om chocolade te maken van wat er woensdagavond is gezegd”, zegt Henk Siroen, voorzitter van het regieteam. “We zijn donderdag na een lange vergadering tot een uitkomst gekomen. Die moet nog uitgewerkt worden”, wil Siroen slechts kwijt. “Wat die uitkomst is, communiceren we eerst met de gemeenteraden. “
De raad van Boxmeer vergadert op 7 april als eerste. De andere volgen later, Cuijk op 18 april, Grave 19 april en Mill en Sint Anthonis op 21 april.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *