Grave Lokaal

De Gelderlander schrijft over de Werkconferentie.

Onderzoek naar fusie toch dichtbij

De kans dat er in het Land van Cuijk een verkennend onderzoek naar bestuurlijke samenwerking of mogelijk gemeentelijke herindeling gaat komen, is gisteravond aanzienlijk groter geworden.
De Cuijkse raad stemde, in de aanloop naar de grote raadsconferentie van morgen in Boxmeer, unaniem voor een dergelijk onderzoek. Daarmee lijkt er zich een krappe meerderheid in het Land van Cuijk af te tekenen.
Morgen zal er door de 85 raadsleden in het Land van Cuijk gestemd worden over een onderzoek naar samenwerking of herindeling. Cuijk blijkt unaniem voor, goed voor negentien stemmen.
In Sint Anthonis (vijftien raadsleden) zijn alleen de twee VVD’ers voor, in Grave (vijftien raadsleden) de zeven oppositieleden en in Mill, met vijftien leden in de raad, stemt helemaal niemand voor. In Boxmeer zijn naar verwachting zestien raadsleden, van de negentien, voor een onderzoek. Dat zou betekenen dat er met 44 voorstemmers tegen 41 tegenstemmers een meerderheid voor een onderzoek is.
In Cuijk snappen ze niet zo goed wat er nou tegen een onderzoek van een bestuurlijke fusie kan zijn. De gemeenteraden van Grave, Mill en Sint Anthonis spraken zich uit tegen een dergelijk onderzoek.
Volksraadpleging
“De signalen die ons uit de drie andere gemeenten bereiken stellen ons niet bepaald gerust”, zei Hans Kerskes namens D66 gisteravond. “Van gemeenteraadsleden mag je toch verwachten dat ze open-minded zijn.”
Henk Siroen van PLC vindt dat er aan de inwoners van het Land van Cuijk maar eens gevraagd moet worden wat ze vinden van een mogelijke herindeling. Een soort volksraadpleging dus. “Dat zou prima volgend jaar kunnen gelijktijdig met de Tweede Kamerverkiezingen.”
In Cuijk snappen ze niet zo goed wat er nou tegen een onderzoek van een bestuurlijke fusie kan zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *