De Maasdriehoek schrijft over de Werkconferentie Samenwerken in Boxmeer.

Raadsconferentie Land van CuijkRaadsconferentie Land van Cuijk
Een opiniestuk namens The Young Talent Group. Dat stuit meteen op een probleem. De groep is namelijk niet zo eenduidig in wat ze vindt. Om maar meteen de kracht van deze jong professionals tussen de 20 en 35 jaar te poneren. Eenduidigheid bestaat er wel in hoe wij zaken het liefst aanpakken: met ambitie en hart voor de regio. De regio waarin wij zijn opgegroeid, wonen en/of werken. In geval van de YTG is dat Land van Cuijk en Maasduinen. Maar we beginnen al te graag bij één Land van Cuijk.

Waarom? Omdat wij staan voor de kracht van verbinding. Eén van de actiepunten uit het onderzoek ‘Samen werken in het Land van Cuijk’ is het behoud van jong talent. Zowel op de werkvloer als in de huizen. Laten wij daar nou iets zinnigs over te zeggen hebben.

Letterlijke verbinding
Met ons speerpunt ‘verleng die A77’ geven we het belang van die letterlijke verbinding aan. Het woongeluk is hier groot, mits we dan wel op de snelst mogelijke manier bij die belangrijke klant in Den Bosch kunnen zijn. Dat geldt niet alleen voor ons, dat geldt ook voor de bevoorrading van het industriegebied of het aantrekken van professionals.
De oriëntatie op Nijmegen, ons aller bekend, is een van dé grote krachten van dit gebied. Koester dat, maak er gebruik van en wees niet bang – slechte raadgever – voor concurrentie. Laat bijvoorbeeld op weekenddagen een nachttrein rijden. Daarmee wordt het gebied velen malen aantrekkelijker voor ons jongeren/studenten om er te (blijven) wonen en voorzie in woonruimten die de concurrentie aankan qua prijs/vierkante meters en woonomgeving. En die internetverbinding? Die had er al moeten zijn natuurlijk.

Zij zijn groot en wij zijn klein.
Laten we daadwerkelijk mee gaan spelen in het Brabantse Land. Laat weten dat Brabant niet alleen bestaat uit Eindhoven, Breda, Tilburg, Helmond, Oss en Den Bosch. Laten we een gelijkwaardige gesprekspartner zijn over bijvoorbeeld Agrifood Capital, een gesprekspartner met slagkracht. Eén Land van Cuijk maakt dat mogelijk. Met ruim 90.000 inwoners komen wij op een even groot aantal als gemeente Helmond en Oss, waar een herindeling op gelijke schaal heeft plaatsgevonden. Het belang van de herindeling is ons niet vreemd. Sterker nog, we liepen voorop! Inmiddels blijven we achter. Per 1 januari 2017 is de gemeente Meierijstad (Veghel, Schijndel en Sint Oedenrode) een feit en ook in Landerd is een duidelijk signaal afgegeven: herindeling. Waar blijft Land van Cuijk?
De angst – slechte raadgever – voor het verlies van inspraak in de kleine kernen blijkt ongegrond. De dorpsidentiteit, de identiteit gewaardeerd boven de Brabantse, blijft bestaan. Behoud van die identiteit is juist een van de kernwaarden in bijvoorbeeld Oss.

Doe-het-zelf
Gezamenlijke branding en stimulans op gebied van toerisme en cultuur, maar ook de woon- en bedrijvenmarkt lijkt ons niet meer dan logisch. Actief inzetten op wat je wilt bereiken door zelf strategische initiatieven te nemen op gebied van industrie- en winkelgebied is volgens ons de enige manier om vooruit te komen. Dat betekent zelf investeren in directe concurrentie en dat betekent verder kijken dan eigen bedrijf of gemeente.
Breng spelers bijeen met visie en belang bij deze mooie regio. Niet door te kiezen voor links of rechts, maar door te kiezen voor ontwikkeling en strijdbaarheid van Land van Cuijk. Als The Young Talent Group zoeken wij juist daarom de verbinding met regionale bedrijven – ook via onze ambassadeurs – en gemeenten. Komende maand zal daarnaast de vraag uitgaan naar werkgevers van onze talenten om hen twee keer per maand 2,5 uur doorbetaald te sponsoren. Dat betekent dat de YTG-ers die voor regionale bedrijven werken, naast de vrije tijd die zij er al aan besteden, 5 uur per maand beschikbaar krijgen om te werken aan de toekomst van Land van Cuijk, initiatieven te ontplooien en verbinding te zoeken. Alle spelers van belang zonder YTG-er in de gelederen worden vanzelfsprekend benaderd voor dit initiatief. Dat terzijde.

Kies
Wij denken dat herindelen de enige manier is om onvoorwaardelijke samenwerking te bewerkstelligen en de kwaliteit van het bestuursorgaan en ambtelijk orgaan sterk te verbeteren. Dat het de enige manier is om de toekomst met ballen tegemoet te treden. Dat het ons vestigingsklimaat sterk verbetert. Dat het de kwaliteit van onderwijs, zorg, overall dienstverlening en voorzieningen ten goede zal komen. Wij denken stiekem dat heel veel mensen er zo over denken. Wij vragen niet om stellingname voor één Land van Cuijk, wij roepen iedereen op om überhaupt te kiezen (ook onze eigen YTG-ers). Stop met het ‘gepolder’. Kies. Ja/Nee één Land van Cuijk. Doorstrepen wat niet van toepassing is.

Paul Verhoeven en Wieke Vrijhoef,
The Young Talent Group

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: