Grave Lokaal

De Gelderlander schrijft over de naderende Zwarte Woensdag voor Bestuurlijk Land van Cuijk.

Unaniem Mill in spoor van Grave en Sint Anthonis
MILL
Met Mill is er na gisteravond een derde gemeente, na Sint Anthonis en Grave, die niks moet weten van een eerste ‘verkennend’ onderzoek naar de voors en tegens van herindeling tussen de vijf gemeenten in het Land van Cuijk.
Waren er in Sint Anthonis en vooral in Grave nog raadsleden die hartstochtelijk pleitten voor een onderzoek naar ‘verregaande samenwerking’ in het Land van Cuijk én naar een ‘bestuurlijke fusie’, in Mill waren ze duidelijk: ‘Bestuurlijke fusie is geen optie’.
Fractievoorzitter Erik Rietveld van Algemeen Belang ’90, dat samen met Vier Kernen Partij (VKP) Millse coalitie vormt, wil zich nu vooral blijven richten op ‘de inhoud’. “Lekker doorpraten over de samenwerkingsvorm die het Land van Cuijk past. Samenwerking is al jaren aan de gang. We moeten met z’n allen niet doen alsof we hier nu ineens blanco aan beginnen.” Ook zijn collega-voorman Sjors van Kempen (VKP) steekt graag in op ‘zo breed mogelijke samenwerking’.
Oppositiepartij CDA had liever een onderzoek naar de best passende samenwerkingsvorm over ‘de volle breedte’ gezien. Desondanks stemde de vierkoppige fractie onder leiding van oud-wethouder Edwin van Schipstal na lang wikken en wegen in met het voorstel van burgemeester en wethouders waarbij onderzoek naar wat een herindeling het Land van Cuijk kan opleveren uit den boze is. Al toonde het CDA zich van de Millse fracties nog het meest kritisch over de huidige samenwerking. Van Schipstal: “Onze zorg is dat we straks vervallen in te vrijblijvende samenwerking. Want we praten al zo lang over alleen samenwerking.”
Dorpslijst Langenboom, de andere oppositiepartij, vond het bij monde van Petra van Schayik-de Vries ‘jammer’ dat het woord ‘fusie’ bij ‘veel fracties leidt tot schrikreacties’. “Ik vind eigenlijk dat als je verregaande samenwerking wilt onderzoeken, je het brede spectrum moet pakken”, aldus Van Schayik doelend op fusie.
In Mill waren ze gisteravond, met maar één bezoeker op de publieke tribune, na ruim een halfuur klaar met dit gevoelige onderwerp. Zoals verwacht stemde iedereen in met het voorgestelde ‘professioneel projectmanagement’. Dat moet dit en volgend jaar twaalf samenwerkingsprojecten in het Land van Cuijk nauw begeleiden. Woensdag is in Boxmeer een raadsconferentie. Dan wordt van de vijf gemeenteraden een gezamenlijke uitspraak verwacht over de samenwerking.
In Mill waren ze gisteravond
duidelijk over de herindeling: ‘Bestuurlijke fusie is geen optie’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *