Grave Lokaal

De Arena schrijft: Graafse coalitie en oppositie de hele avond in de clinch!

‘BHIC moet in Grave en open blijven’

16-3-2016 om 12:40 Door Freddy Klooté 

GRAVE – Al bij de behandeling van de agenda ging het al flink mis. Nel Schuts (Keerpunt 2010) wilde dat bij de behandeling van het agendapunt over het Brabants Historisch Informatie Centrum) burgemeester Lex Roolvink de voorzittershamer afstond aan de reservevoorzitter uit de raad. Ze vond blijkbaar dat hij als bestuurslid van het BHIC de zaak niet onpartijdig kon voorzitten. Een respectloze vraag, vol wantrouwen, van de anders toch beleefde Schuts. Een vreselijk domme vraag ook, want iedereen aan de raadstafel, inclusief de voorzitter wil maar één ding, het BHIC voor Grave behouden. Een letterlijk en figuurlijk valse start van het bal der ongelijke geesten.

Het rijtje met te behandelen B-stukken (raadstukken waar nog over gediscussieerd kan worden) bestond vooral uit kadernota’s van regionale zaken, waar Grave weliswaar bij is betrokken, maar er in feite niet al te veel over te zeggen heeft. Meningen van de raad kunnen door de betrokken vertegenwoordiger van Grave, “meegenomen” worden. Het enige belangrijke punt in dit rijtje is de dreigende sluiting van de publieksfunctie van het BHIC. Het gebouw, waarin ook de gemeente Grave en Mooiland zijn gevestigd, bevat een schat aan historisch materiaal. Tevens is er een meterslang archief in gevestigd. Een onschatbare waarde voor een historisch stadje als Grave. “Een slecht begin voor het Historisch Spektakel dat komen gaat”, noemde Ben Litjens (Keerpunt 2010) het terecht. VPGrave, Keerpunt 2010 en lijst EVA hadden een motie, waarin het college opgeroepen wordt “om met gezwinde spoed in overleg te treden met de overige colleges in het Land van Cuijk om te komen tot een solidariteitsbijdrage van de overige gemeenten waardoor minimaal één dag per week de publieksfunctie van het BHIC behouden kan blijven voor deze regio”. De motie vroeg ook om het resultaat van dit overleg en de kosten voor de gemeenten om de leeszaal open te houden. Jacques van Geest (VPGrave): “Dit heeft betrekking op zaken die we al eerder besproken hebben. Als de bezoekersruimte verdwijnt is het BHIC er alleen maar als opslagruimte en dan is dat gebouw daarvoor wel te duur. We kunnen niet leven met de gedachte dat het BHIC dicht gaat voor bezoekers”.
Nel Schuts: “We zijn nu twee jaar verder (toen is er al een motie over dit punt aangenomen, FK) en het college deelt onze zorgen, maar straks is het hele gebouw weg”.
Frans Smulders (Trots Liberaal LvC) was het eens met de doorgevoerde en behaalde bezuinigingen en was ook overtuigd van het streven van het college om het leesgedeelte open te houden.
Astrid Floor (LPG): “Straks gaat de gemeente Cuijk ons vragen mee te betalen voor de Schouwburg”.
Eva Eigenhuijsen (EVA) was blij dat het BHIC erin geslaagd was om de 9% bezuinigingen te realiseren, maar ook bang dat de sluiting dreigt: “17 gemeenten en 2 waterschappen leunen op het BHIC. Door sluiting blijft er alleen een depot over. We moeten de rijke historie van onze gemeente omarmen. Het fundament van onze historie rust onder het dak van het BHIC. Ik heb na een gesprek met een collega uit Boxmeer een mogelijk draagvlak van andere gemeenten in het Land van Cuijk geproefd. Het BHIC is een gemeenschappelijke regeling en de Schouwburg is dat niet”, knikte ze nog richting Astrid Floor.
Burgemeester Lex Roolvink: “Op 1 april hebben we er nog een bespreking over. Na het besluit zal ik u berichten. Overigens hebben we destijds tegen de bezuiniging van 9% gestemd. Bij de behandeling van de kadernota 2014/2015 stond dat de leeszaal dicht zou gaan. Die motie is toen hier aangenomen. Ik ontraad deze nieuwe motie”.

Sympathie
Ben Peters (CDA) vond de motie wel sympathiek. Maar, “het BHIC heeft twee functies. Lezen en archief. Het is niet alleen een thema voor Grave. We moeten met een brede blik rondkijken. Ook Rob Bannink (VVD) had sympathie voor de motie. “We staan nog steeds achter de motie van 2014. Ik ben bovendien voorstander van digitalisering van het materiaal van het BHIC en dat leidt tot minder bezoekers in de leeszaal. Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken”. Van Geest deed nog een laatste poging: “We kunnen ons niet verplaatsen in de gedachten dat we de historie zo hoog in het vaandel dragen en dat we niet alles uit de kast halen om het BHIC open te houden. Deze motie is een signaal dat we afgeven. Ben Peters en Eva Eigenhuijsen omarmden het idee om naast leeszaal ook de plaatselijke bibliotheek te plaatsen. Hopelijk krijgen ze daarin de nodige medestanders. Burgemeester Roolvink beloofde, op een vraag van Astrid Floor, nog eens dat hij zijn uiterste best zou doen om het leesgedeelte open te houden: “Ik zal al mijn mogelijkheden aanpakken”. De motie van VPGrave, Keerpunt 2010 en lijst EVA, bedoeld “om het college een extra duwtje in de rug te geven” haalde het verrassend toch. Met dank aan het CDA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *