Grave Lokaal

Hans Huizing heeft een vooruitziende blik en maakte deze prachtige sfeervolle foto’s tijdens de nieuwjaarsnacht vanaf de Heumense kant. De Gelderlander pleit vandaag voor Land van Cuijks vuurwerk aan de Maas.

Doe iets
DWARSKIJKER

Ik begrijp dat wordt verwacht dat de vijf gemeenten in het Land van Cuijk in 2016 écht stappen zetten. Dat ze de hapsnapsamenwerking omzetten in een duurzamer verband. Fusie, één gemeente van ruim 88.000 inwoners, dat is de stip op de horizon.
Ik heb er een hard hoofd in. Volgens mij zijn de barricaden opgeworpen en laten de spandoeken niets aan de verbeelding over. Op die van de groten, Boxmeer en Cuijk, staat met grote letters gekalkt: Wij willen groter worden! 

En de blokletters van de kleintjes schreeuwen dat ze klein willen blijven. Probleem is dat ze allebei gelijk hebben. Groot is krachtig, klein is gezellig. En van allebei zijn er voorbeelden te vinden waaruit blijkt dat het tegenovergestelde ook waar is. 

Dat gefuseerde gemeenten níet efficiënter blijken te zijn en dat halsstarrige kleine volhouders níet hun broek kunnen ophouden. Dat beide partijen het over iets anders hebben, maakt de discussie niet gemakkelijker. De groten denken in termen van krachtig bestuur en een vuist vormen ten opzichte van omliggende regio’s terwijl in de kleine gemeenten zeggenschap, eigenheid en identiteit de discussie bepalen. Maar het een sluit het ander niet uit.

Aangezien er toch íets van de gemeenteraden verwacht wordt dit jaar, en het zoveelste compromismanifest na de zoveelste radenbijeenkomst de burgers niet echt vertrouwen zal geven, stel ik voor dat ze iets gaan dóen. Want samenwerken is een werkwoord.

Pak samen een project op, het maakt eigenlijk niet uit wát. Met de kruitdampen in mijn neus en mijn trommelvliezen die nog natrillen, is het eerste wat me te binnen schiet: maak van het Land van Cuijk op 31 december 2016 één grote vuurwerkvrije zone en steek boven de Maas een vuurwerk af van apocalyptische afmetingen. 

Eentje die tot ver in de concurrerende regio’s, van Venray tot Nijmegen en van Kleef tot Uden te zien is.

Met dank aan :

Facebookpagina Hans Huizing
E-paper de Gelderlander



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *