Grave Lokaal

Wissevelddebat: bijdrage namens Grave Politiek uitgesproken door Wil Baaijens.

Wil  Baaijens en Ben Bongaards in gesprek met Keerpunt 2010 kandidaten bij de gemeenteraadsverkiezingen 2014.

Geachte raad.

Het rapport van maart 2012 van de rekenkamercommissie Grave inzake haar onderzoek van het Wisseveld project, geeft ons een treurig  inzicht in het falen van ons openbaar bestuur wat betreft dat project.

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de raad. De commissie had in maart 2011 gesproken met de fractievoorzitters. Deze spraken zich unaniem uit voor een onderzoek naar de gang van zaken rond het plan Wisseveld vanaf 2000.

De uitslag van het rapport is bekend. Over de hele lijn vernietigend voor ons openbaar bestuur.

Het toenmalige college van B&W  meende echter geen boodschap te moeten hebben aan de conclusies en de aanbevelingen van de commissie gezien zijn verklaring in de Gelderlander- ik meen in maart 2012- niet in te gaan op de inhoud van dat rapport. Waarschijnlijk met de opzet dat de “Wisseveld Waarheid” in de nevelen van  bestuurlijke mist gehuld zou blijven.
Ondanks de door hen uitgesproken wens tot onderzoek zwegen ook onze fractievoorzitters. Daarmee bevestigend wat de commissie in het rapport optekende.

Namelijk:
De rol van de raad is beperkt gebleven tot het formaliseren van collegevoorstellen en het achteraf instemmen met voldongen feiten.

en

Het lijkt er op dat kaders stellen en controleren (van de raad dus) is verworden tot knikken en slikken.

Zelfs als de toenmalige burgemeester ( Webmaster: Delissen en Hubers) en gemeentesecretaris op eigen houtje zonder een college of raadsbesluit en tegen juridische regels en onderhandelingen in,  afspraken maakten met de GBB (brief 9 januari 2009 )  deed de raad er het zwijgen toe. Ondanks de consequenties ervan die de GBB een nog sterkere onderhandelingspositie gaven.

Een opmerkelijke uitspraak in het rapport wil ik u niet onthouden.
De commissie was een e-mail tegengekomen van een extern projectmanager (Extern ingehuurd met eigen laptop: Reijnen) aan een toenmalige raadslid. (VVD-er Peter Hendriks).

Ik citeer: Binnen het gemeentehuis is het bewustwordingsproces nog niet op alle niveaus  op gang gekomen, terwijl het hier toch om geld gaat en niet om administratieve trucjes. Voor de toekomst is het belangrijk dat een paar mensen elkaar goed begrijpen, zodat we het probleem aan kunnen passen. Het genoemde bewustwordingsproces schijnt in Grave nog niet eens op gang gekomen te zijn. Einde citaat.

Wij hebben begrepen dat onze bestuurders beogen om een streep te zetten onder het verleden van het wisseveld- drama onder het motto: zand er over en we  richten ons alleen nog op de toekomst. Het is jammer dat de raad zich niet de moeite getroost, zoals Ben Bongaards en ik, om ca. 2 meter Wisseveld dossiers door te  vlooien om zich een oordeel te vormen dat recht doet aan haar controlerende taak. 
Het moet de  Graafse burgers duidelijk worden dat het echte Wisseveld- verhaal een ontluisterende litanie van treurnis is. Als de raad hiervan niet echt kennis wil nemen, onderstreept zij daarmee haar onmacht om van het verleden te leren.

Ik dank u , ook namens Ben Bongaards en Hans Satter voor uw aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *