Grave Lokaal

Wat betekent de uitslag van het referendum voor Landerd

26-11-2015 om 07:07 – Door Sergio Boutkan vanArenalokaal.nl

LANDERD – Politiek Landerd heeft weken toegeleefd naar woensdag 25 november. De dag dat de inwoners van Reek, Schaijk en Zeeland via een referendum hun voorkeur mochten uitspreken over de toekomst van de gemeente. In totaal zijn 6.483 van de 12.454 stemgerechtigden naar een van de zeven stembureaus geweest. Dat is een onverwacht hoge opkomst van 52 procent. Omdat het mogelijk was om meerdere stemmen uit te brengen, is de uitslag op verschillende manieren te interpreteren. Zo kan de uitslag berekend worden per persoon maar ook per stem. Wat betekenen deze cijfers en wat zijn de mogelijke gevolgen?

DS97 en CDA pleitten in aanloop naar het referendum voor zelfstandigheid met kreten als ‘Kies verstandig, kies zelfstandig’ en ‘Landerd zelfstandig, wel zo handig’. Coalitiegenoot Vereniging Herindelen Landerd (VHL) wilde juist de gemeente opdelen: Reek en Schaijk naar Oss als onderdeel van het Maasland en Zeeland naar Uden als onderdeel van De Peel. Oppositiepartijen Progressief Landerd (PL), RPP en VVD trokken samen op en maakten zich hard voor het oorspronkelijke voorstel van een Maashorstgemeente met Uden en (een deel van) Bernheze.
Nieuwe gemeente
Uit het referendum blijkt dat ruim de helft van de Landerdse kiezers – 51,2 procent – een voorkeur heeft voor het vormen van een nieuwe Maashorstgemeente met Uden en een deel van Bernheze. Opvallend is dat ook 1.241 mensen (19,1 procent) uitspreken dat samengaan met alleen Uden geen enkel probleem is. Het lijkt erop alsof de Landerdse burgers hiermee de politiek duidelijk willen maken dat ze het liefst gaan voor een Maashorstgemeente inclusief Bernheze. Als die gemeente echter geen medewerking wil verlenen aan het plan dan nemen de mensen ook genoegen met een fusie met Uden.
Bijna drie op de tien mensen (28,3 procent) geeft aan dat de houdbaarheid van de gemeente Landerd nog lang niet verstreken is en kiezen voor zelfstandigheid. Andersom geredeneerd kun je stellen dat dus 71,7 procent wél voor herindelen is, in welke vorm dan ook. CDA en DS97 zullen dus hun conclusies moeten trekken. Het is niet langer vol te houden dat de inwoners van Landerd de gemeente in de huidige vorm willen behouden.
Vereniging Herindelen Landerd
Het speerpunt van VHL om te splitsen komt pas op de derde plaats met nog geen kwart van de stemmen (24,4 procent). Toch zit de partij niet volledig in zak en as, omdat het leeuwendeel van Landerd heeft laten weten dat een herindeling onvermijdelijk is.
Saillant aan het hele referendum is het feit dat VHL in juli de coalitie heeft laten klappen, terwijl het voorstel voor een Maashorstgemeente op dat moment op de agenda van de gemeenteraad stond. De argumentatie daarbij was dat de burgers gehoord moesten worden en dat het veel logischer zou zijn als Reek en Schaijk bij Oss zouden aansluiten, Zeeland kon dan in Uden terecht. Nu, een paar maanden, drie gesneuvelde wethouders en vele euro’s later, blijkt dat de bevolking toch heil ziet in een gemeente met als centraal thema natuurgebied De Maashorst.
Hoe verder?
De grote vraag is hoe het nu verder moet. De drie partijen ‘aan de macht’ in Landerd hebben geen moment onbenut gelaten om aan te geven dat de Maashorstgemeente onrealistisch is. Toch ligt nu bij coalitiepartijen CDA, DS97 en VHL de taak om de wens van de burgers uit te voeren. De oppositiepartijen PL, RPP en VVD staan aan de zijlijn en kunnen niet meer dan hopen dat de wethouders Piet Hein Jonkergouw, Ben Maathuis en Ben Brands het plan zo goed mogelijk uitvoeren. Een plan waar de partijen waar zij bij horen zich tot de dag van het referendum tegen af hebben gezet.
Er breekt een interessante tijd aan in politiek Landerd, waarbij de precieze duiding van de uitslag een grote rol gaat spelen. Hoe interpreteert elke partij die cijfers die op de avond van woensdag 25 november bekend zijn gemaakt? Welke consequenties verbinden zij hieraan? En hoe kunnen drie partijen die altijd tegen de Maashorstgemeente zijn geweest, een succesvolle uitvoering geven aan dit plan? Blijven de huidige wethouders zitten of maken zij plaats voor de terugkeer van (een deel van) het oude college met Hans Vereijken, Moritz Böhmer en Jos Roelofs? Dit zijn samen met burgemeester Marnix Bakermans tenslotte de geestelijk vaders van de Maashorstgemeente. Daarnaast is de vraag hoe Uden en Bernheze reageren op het nieuws uit Landerd. De gemeente Uden is gewillig, maar Bernheze heeft tot nu toe weinig interesse getoond. Hoe gaat Landerd hen verleiden om toch om tafel te gaan? Dit zijn vragen die de komende tijd beantwoord gaan worden, onder meer in de raadsvergadering van donderdag 10 december.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder