Grave Lokaal

Provincie Zuid-Holland waarschuwt raadsleden: Begrotingen lang niet altijd juist en volledig!

Die waarschuwing geeft de provincie Zuid-Holland als toezichthouder op de gemeentefinancien. Zeker in een tijd waarin de financiele risico’s van de gemeente door de decentralisaties op het gebied van jeugd, werk en zorg fors zijn toegenomen, is het volgens de toezichthouder van cruciaal belang om als raad inzicht te hebben in de echte cijfers.
 “Het komt nog steeds voor dat een gemeente het belang van het overzicht van incidentele baten en lasten niet kent of onderschat. Het gevolg kan zijn dat een gemeente onaangenaam verrast wordt doordat na correctie van incidentele baten of lasten verandert in een structureel tekort”. 
Daarbij kan het uiteindelijk gaan om een verschil van enkele miljoenen. Van de 27 conceptbegrotingen 2016 die de toezichthouder tot dusver heeft ingezien, blijken die van 13 gemeenten de toets der kritiek op het punt van de incidentele baten en lasten niet te kunnen doorstaan. “Die zijn op dit moment nog niet voldoende”: aldus Marcel van der Ark van de provincie. 
Het zou goed zij als de raad meer gebruik maakt van het overzicht incidentele baten en lasten en dit betrekt in het raadsdebat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *