Grave Lokaal

De Graafse Bestuurscrisis no. 28: Louis Sparidans schrijft o.a. over dalend gebrek aan vertrouwen volgens de laatste cijfers van KING in Waar staat je Gemeente

Gemeente Grave manipuleert cijfers
Grave staat er niet goed voor ofschoon, dat wisten we natuurlijk al lang uit eerdere bijdragen in deze krant. Ik wil deze keer de nadruk leggen op de cijfers voor Grave, afkomstig van ‘KING’, het Kwaliteits-Instituut Nederlandse Gemeenten, onderdeel van ‘VNG’, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Gebaseerd op onafhankelijk onderzoek.
De laatste cijfers dateren van 2014 en kennelijk vond het gemeentebestuur van Grave deze uitkomsten zó slecht, dat ze niet meer mee deden aan het gehouden onderzoek in 2015. Waarschijnlijk waren ze bang voor nóg slechtere cijfers!
Ik heb het dan over de cijfers die Graafse burgers in 2014 gaven voor twee vraagstellingen, te weten:
Vertrouwen in de manier waarop de Gemeente wordt bestuurd;  resp.
Opstelling van de Gemeente en samenwerking met de inwoners.
‘Vertrouwen is uiteraard een belangrijk aspect in de relatie tussen burger en een Gemeente. De factoren waarop een Gemeente invloed heeft zijn onder te verdelen in deskundigheid, integriteit, ontvankelijkheid, rechtvaardigheid en communicatie. Het zijn belangrijke aspecten, waarmee een Gemeente rekening dient te houden bij haar handelen.
Inwoners kunnen op verschillende manieren betrokken worden bij gemeentelijke initiatieven; bij het bedenken van een plan en bij de uitvoering ervan. Dit onderdeel geeft inzicht in de mate waarin inwoners vertrouwen hebben in hun Gemeente en de mate waarin zij zich betrokken voelen bij initiatieven’, aldus het onderzoek.
Wat betreft de ‘Opstelling van een Gemeente’ schrijven de onderzoekers: 
‘Steeds vaker zijn inwoners of maatschappelijke partijen onderdeel van netwerken die werken aan een (semi-) publieke taak. Op elk niveau is de totstandkoming en uitvoering van taken een co-creatie van verschillende partners in wisselende samenstelling. 
Inwoners verwachten daarin een ambitieuze Gemeente die meedenkt, ruimte biedt, transparant werkt, betrouwbaar en flexibel is.
En dan nu de cijfers uit beide onderzoeken voor Grave (www.waarstaatjegemeente.nl) :
In 2014 had nog slechts acht procent (oftewel één op de twaalf inwoners)  voldoende vertrouwen in het gemeentebestuur van Grave. 
Ter vergelijking: andere gemeenten met een bevolkingsaantal beneden de 25.000 inwoners scoren op dit punt gemiddeld 27 procent.
De cijfers voor de opstelling van de Gemeente Grave inzake samenwerking met de burgers luidden in 2014 op stelling  (1) ‘de gemeente doet wat ze zegt’:  10 procent, resp. op stelling (2) ‘stelt zich flexibel op als dat nodig is’:  12 procent.
Ter vergelijking: andere gemeenten met een bevolkingsaantal beneden de 25.000 inwoners scoren op dit punt gemiddeld 26 resp. 25 procent.
Beschamende cijfers voor Grave
Inderdaad, beschamende cijfers voor Grave!  Waaraan zou dat kunnen liggen?  
Voor wie geregeld de Graafse politiek volgt is dat geen vraag. Denk alleen maar aan het Wisseveld-debacle, het failliet van de scheepswerf, het gehannes met de ark Prinses Margriet, alsmede het geklooi met het project Snippergroen.
Maar nú kom ik toe aan het gemanipuleer met de cijfers. Ofschoon Grave niet meer mee wilde doen aan het VNG-onderzoek in 2015, stelt ze in haar programmabegroting voor 2016-2019 (op pagina 16) ‘doodleuk’  (zonder nadere bronaanduiding) dat het vertrouwen  in hetgemeentebestuur in 2015 58 procent bedraagt.
Op stelling (1) ‘ de gemeente doet wat ze zegt’: zelfs 60 procent.
Op stelling (2) ‘flexibiliteit van de gemeente’:  50 procent.
Op stelling (3) ‘de gemeente luistert naar de mening  van haar burgers’:  63 procent.
Op stelling (4) ‘burgers worden betrokken bij beleidsvorming en –uitvoering’:  60 procent.
Op stelling (5) ‘burgers krijgen ruimte om ideeën en initiatieven te realiseren’:  65 procent.
Alle gegevens hierboven kunt u nalezen (of zo u wilt, ‘controleren’) op de betreffende websites op internet. Gigantische tegenstellingen in de percentages!  Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het onafhankelijke onderzoek van de zijde van de VNG. Met (helaas) de zeer negatieve uitkomsten voor rekening van de Gemeente Grave.
Kennelijk leeft het College van Burgemeester en Wethouders van Grave in de veronderstelling een heel andere gemeente te besturen. Het College verdient daarvoor geen respect.
Een kritische gemeenteraad zou hier best eens een vraag over kunnen stellen, zij het dat ik vermoed dat leden van de coalitie liever de Graafse misleidende percentages willen gebruiken om zichzelf flink op de borst te kloppen. Maar waarvoor?
Hoe betrouwbaar zullen nog de feitelijke begrotingscijfers zijn?
Louis Sparidans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *