Grave Lokaal

Gelukkig hebben we de knop om. Hoe is het met de Graafse Wijkteams?

Wijkteams onderdeel van de ‘village’

14575837_s

Ons oog viel op het artikel ‘Wijkteams missen historisch besef’. Bestaat een hechte buurtgemeenschap en buurtbinding überhaupt wel in deze tijd?
Vanuit de knop om kijken wij nu veel mee in de praktijk in (wijk)teams. Het werken in wijkteams en het wijkgericht werken versterkt de binding tussen professionals en vrijwilligers rond een wijk:
  • Het kan zorgen voor korte lijnen doordat betrokkenen in hetzelfde gebied actief zijn. Het wijkteam, de huisartsenpraktijk, het consultatiebureau, het buurthuis, de professionals, de vrijwilligers en de buurtbewoners in de wijk weten elkaar vaak sneller te vinden dan voorheen.
  • Door met elkaar in gesprek te zijn in de wijk weten professionals en vrijwilligers vaak beter waar ze wel en niet over gaan en ook waar ze wel en niet kunnen aankloppen.
  • Het werken in een wijk zorgt voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor en betrokkenheid bij de wijk en kan leiden tot verrassende resultaten.
de knop om focust op het optimaliseren van deze samenwerking – zowel binnen het wijkteam als het wijkteam in interactie met andere spelers en inwoners in de wijk. Het draagt bij aan het beter kennen van ieders eigen kracht en positie daarbinnen. Als het wijkteam en andere betrokkenen eigen kracht en positie optimaal inzetten, zijn zij als de beste in staat om de inwoners in de wijk ook in hun eigen kracht te zetten.
Het gaat bij de ontwikkelingen rondom de wijkteams in onze ogen dus niet alleen om het versterken van buurtbinding. Het gaat juist ook om de binding tussen de professionals en vrijwilligers in de wijk. Zij dragen een steentje bij aan het versterken van die wijk of die buurt en de eigen kracht van mensen die daarin leven. Een kans die wijkteams met beide handen kunnen aangrijpen!
Micha de Winter – en Hillary Clinton al eerder- gebruikt het gezegde: ‘It takes a village to raise a child’. Het artikel legt de nadruk op het romantische ideaal dat schuilgaat in dit gezegde. Vanuit De Knop om houden we wel van beelden zoals deze. En vertalen we het graag praktisch naar deze tijd: ‘the village’ is – zeker in de grote stad – een kleine illusie. Maar, ook in de stad zijn heel wat mensen met een groot hart, vrijwilligers, buurtbewoners die iets willen betekenen voor hun medebewoners. De wijkteams kunnen juist deze mensen signaleren en in het netwerk betrekken. Het wijkteam met haar professionals is meer dan ooit zelf onderdeel van the village, net als heel wat vrijwilligers en buurtbewoners dat doen. Zij gaan elkaar vinden, daar zijn wij van overtuigd. Wat is jullie mening?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *