Grave Lokaal

Arena scrhijft over de verwoestende brand in Grave.

‘Het zit in mijn hoofd om het toch weer op te bouwen’ 

Door Freddy Klooté
GRAVE –

In de nacht van zondag 26 op maandag 27 april vertrok zich in een paar uur tijd een ramp, die de hele Graafse gemeenschap tot op het bot trof. Het Palazzo Theater in de Maasstraat werd door een enorme brand totaal verwoest. Decennialang het middelpunt van het sociale leven in het vestingstadje. Het trefpunt van de gulle lach, maar ook van intens verdriet. 

Carnaval. Rouwdiensten. Een bruiloftsfeest en een koffietafel na een begrafenis. Het kloppend hart van Grave staat stil. Vernietigd, naar verluidt, door onverlaten, die eerst eigenaar Jan-Paul Beukering hadden neergeslagen, vastgebonden en met de dood bedreigd. Tot op heden is er overigens nog geen officiële versie van de gebeurtenissen naar buiten gebracht. 

Signalementen van beide daders zijn inmiddels vrijgegeven. De Maasstraat blijft voorlopig afgesloten. Burgemeester Lex Roolvink, door velen geroemd om zijn leiderschap tijdens de nacht van de brand: “De gevels van Palazzo, de cafetaria en de bakkerij moeten eerst worden gestabiliseerd”. 

Ook de Elisabethkerk heeft waterschade opgelopen en is een week gesloten. Café de Coehoorn is op het nippertje aan een ramp ontsnapt. Met dank aan de brandweer.

‘Het is niet te geloven’
“De politie is alles nauwkeurig aan het uitzoeken”, vertelt een zwaar aangeslagen Jet Beukering, de moeder van Jan-Paul. “Ik heb gisteren al mijn hele verhaal moeten vertellen en nu is Jan-Paul op het politiebureau om alle gebeurtenissen nog eens in detail te vertellen. Vanochtend waren er mensen van de verzekeringsmaatschappij. Het is natuurlijk weer heel wat anders dan de overstroming die we een tijdje geleden gehad hebben. Ach, en we hadden alles weer net helemaal in orde. Het zag er allemaal weer netjes uit. Het is toch niet te geloven”. De gebeurtenissen van de rampnacht hebben duidelijk hun sporen nagelaten bij Jet. “Eerst die overstroming, toen de overval en nu dit weer. In augustus zou het precies vijftig jaar geleden zijn dat ik in het Palazzo kwam werken. En sindsdien ben ik er altijd geweest. Ik heb er geslapen en gegeten. Gewoond, geleefd en keihard gewerkt. Ik vond het geweldig om iets voor de vele verenigingen te kunnen betekenen. Voor die mensen vind ik het ook vreselijk wat er gebeurd is. Hun spullen en hun ruimte kwijt. Ik heb met ze te doen. Net als met de mensen die al zo lang bij ons werkten.”

Typisch Jet om vooral aan anderen te denken, terwijl ze zelf vijftig jaar van haar leven is kwijtgeraakt: “Ik wilde gisteren mijn tas pakken. Och nee, dacht ik, die is er ook niet meer.” Als ik Jet zeg, het vreselijk te vinden dat het Palazzo op die manier moet eindigen, kijkt ze me met grote droeve ogen aan: “Nou, het zit toch in mijn hoofd om alles weer opnieuw op te bouwen. Veel hangt natuurlijk van de verzekering af, maar ik wil het gewoon.” En weg is Jet. Met haar onafscheidelijke hond. Geslagen maar niet verslagen, blijkbaar.

Grave leeft intens mee
Het was druk op de plaats van de ramp. Menigeen kon zijn emoties niet meer de baas. Burgemeester Lex Roolvink was de hele nacht aanwezig om de diverse media te woord te staan en, vooral, tot steun van Jan-Paul en Jet Beukering te zijn. De brandweerkorpsen van Grave en omliggende dorpen deden wat ze konden doen. Daardoor bleven andere panden en ook de Elisabethkerk gespaard. De ladderwagens bewezen hun nut. Diverse verenigingen deelden in de ellende. Harmonie Stad Grave, de Maessanghers, de bridgeclub, het Filmcafé, noem maar op. Spullen die verbrand waren en/of hun vaste stek kwijt. Op de sociale media werd uitgebreid en terecht vol lof over de brandweer en andere hulpdiensten gesproken. Op die media was het medeleven en waren de herinneringen vanuit de Graafse bevolking volop te lezen. Hans Huizing: “Daar zagen we naast de gangbare speelfilms op vrijdagavond klokslag 11 onze eerste seksfilm. Daar dansten we op muziek van artiesten als Anita Meijer. Daar zagen we veel liefdesrelaties stuklopen en nieuwe ontstaan. Daar nam Dolf Brouwers zijn tv-programma op. Daar kreeg mijn zoon op Koninginnedag een prijs vanwege zijn mooi versierde fiets. Daar scoorden we met carnaval heel gemakkelijk meiden. Daar vierden mijn ouders hun 45- en 50-jarig huwelijksfeest. Helaas is dit theatermonument vannacht volledig door brand verwoest. Het Palazzo in Grave is niet meer.”
Oud-Graafse Evelien Nienhuis: “Zoooooo erg wat er in mijn geboorteplaats ‘de Graaf’ is gebeurd. Veel mooie herinneringen aan het Palazzo Theater.” John Mol : “Diep en diep triest.”
De familie Beukering wordt door menigeen veel sterkte toegewenst. Een voor velen droevig afscheid, maar, als Jet gelijk krijgt, zal het Palazzo uit haar as verrijzen. Laten we het met haar hopen.

Ruudingetje
Ruud Moors, de man van het dagelijks Ruudingetje op Facebook en wekelijks in Arena op pagina 3, heeft in zijn geheel eigen stijl het laatste woord:

De dubbele verleden tijd
Mocht je kennis
willen maken
met mijn vader,
zijn foto
is de laatste
in de galerij
voor de toiletten.
Maar deze grap is voorbij,
zoals de hele stad vandaag
zonder routebeschrijving
afscheid heeft genomen
van tastbare herinneringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *