Arena (Freddy Klooté) schrijft over Oud-Keerpunter Alex van Megen.

‘Geen grijze muis naar het provinciehuis’

Graafse CDA’er Alex van Megen verkiesbaar
voor Provinciale Staten op 18 maart

2-3-2015 om 16:32 – Door Sergio Boutkan vanArenalokaal.nl

GRAVE – De 38-jarige Alex van Megen uit Grave is kandidaat voor Provinciale Staten. De verkiezingen zijn op 18 maart. Van Megen is nummer 23 voor het CDA.

Alex van Megen is leraar geschiedenis aan dezelfde middelbare school als zijn boezemvriend Quirijn van den Berk. Toen Quirijn en zijn vrouw een gezin stichtten, is Alex van Millingen aan de Rijn naar het Maasstadje verhuisd. “Het is heel simpel. Sophie was nog geen jaar oud toen de tweede aangekondigd werd. Ik wilde deel van hun leven uitmaken en koos ervoor naar Grave te komen. Niemand had dat ooit verwacht en toch heb ik de sprong in het diepe gewaagd en het bevalt me prima.”

‘De kerk is van de mensen’
Van Megen is enkele jaren tot de fusie met de kinderopvang secretaris geweest van de Stichting Peuterspeelzalen Grave e.o. en sinds 2009 vicevoorzitter van het kerkbestuur van Escharen, Gassel, Grave en Velp. In die periode zijn de vier parochies gefuseerd en zijn de financiën op orde gebracht. Ook vaart de parochie een eigenzinnige koers waar het kerksluiting betreft. Alex’ adagium ‘de kerk is van de mensen’ is inmiddels alom bekend. Volgens hem is kerksluiting funest voor de leefbaarheid in dorpen. “Ik vind dat beleid realistisch en resultaatgericht moet zijn. Het is gemakkelijk om te bezuinigen en kerken te sluiten, maar daar raak je mensen mee en maak je een gemeenschap kapot. Voor heel veel mensen doet de Kerk ertoe. Daarom zoeken wij samenwerking met mensen, stichtingen en de gemeente. Bezuinigen waar dat moet, investeren waar dat kan. Wij geven de kerken Escharen, Gassel en Velp niet op voordat de dorpen dat zelf doen.” Dat de bisschop daar anders over denkt, doet Alex niet veel. “Zijn beleid is helder en logisch. Het klopt op papier, maar heeft met de werkelijkheid niets te maken. Zo werkt het kabinet ook. Ik vind dat fout.”

‘Den Haag bezuinigt genadeloos’
Van Megen vindt dat Den Haag ‘genadeloos bezuinigt’ en niet investeert in een krachtige samenleving. Mensen worden, zeker als ze zorg nodig hebben, aan hun lot overgelaten: “Als staatssecretaris Van Rijn zijn beleid niet eens aan zijn vader kan uitleggen, deugt het simpelweg niet.” Kleine gemeenten leveren teveel voorzieningen in: er zijn steeds minder winkels, scholen en bibliotheken. Zo is zelfs de Rabobank uit Grave verdwenen. “Je moet er alles aan doen om te voorkomen dat je nog meer tweedeling krijgt, dat er gebieden zijn die bruisen van de activiteiten en dat je dode dorpen hebt.” Alex vindt dat de provincie er alles aan moet doen om de leefbaarheid in dorpen en wijken weer op peil te brengen. Ook dient Den Bosch samenwerking tussen gemeenten zo te versterken, dat het voor de burgers overal goed leven is en niet alleen in een grote of rijke gemeente. “Het CDA is de enige partij die investeert in de samenleving als geheel. Meer dan ooit is het nodig mensen bij mekaar te houden.”
‘Korte lijntjes met Den Bosch’
Het is, volgens de Graafse christen-democraat belangrijk dat de regio een stem in Provinciale Staten heeft. “Als je naar het gedoe rondom het Wisseveld, de Prinses Margriet, woningbouw in de dorpen enzovoort kijkt, is het handig dat de lijntjes met Den Bosch kort zijn. Ook voor andere plaatsen in dit stuk Brabant.” Alex vindt het belangrijk dat duidelijke taal gesproken wordt. “Ik ben niet van de politieke correctheid met wollige woorden. “Als ik gekozen wordt, gaat er geen grijze muis naar het provinciehuis.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: