Grave Lokaal

De Arena schrijft over de toekomst van het VISIO terrein.

Gemeenteraad Grave eensgezind over kaderstellende nota Visioterrein

‘Kansen, maar niet blind voor risico’s’

28-11-2014 om 11:29 – Door Freddy Klooté

GRAVE – Het zal inmiddels niemand meer ontgaan zijn dat er op het terrein van Visio, instituut voor blinde en slechtziende leerlingen, hard gewerkt wordt. Voorlopig is dat nog van boven naar beneden. Hoge, vertrouwde gebouwen worden afgebroken om plaats te maken voor een geheel nieuw complex waar het goed toeven en ook leren en wonen is voor leerlingen en leerkrachten van deze speciale school. Aan de oostkant verrijzen de eerste gebouwen daarvoor al uit de grond.

De Graafse raad had afgelopen dinsdag een kaderstellende nota over de herontwikkeling van het westelijk deel van het complex op de agenda staan. Dat deel, veelal aan het oog van de voorbijganger onttrokken, omvatte diverse leerlokalen, een gymzaal en allerlei ruimten voor onderwijsondersteunende activiteiten. De kale vlakte die er straks ligt zal, volgens plannen van de gemeente Grave, in overleg met Visio, ingevuld moeten worden.

Namens alle fracties kwam Jacques van Geest (VPGrave) met een amendement dat enkele veranderpunten bevatte en, mits aangenomen, instemming betuigde met het voorstel van het College. Die veranderingen gingen over economische haalbaarheid door kostendragers, de herinrichting van de Sint Elisabethstraat en een nieuw tracé voor de N321. Zelfs een alternatief tracé binnen tien jaar voor die straat werd genoemd. Er moet grote aandacht worden besteed aan de architectuur en de landschappelijke en stedenbouwkundige aspecten. Ook beheermaatregelen voor de tijd dat het terrein nog braak ligt en verloedering dreigt zijn noodzakelijk.

Amendement

Van Geest: “We zijn positief over het voorstel en komen met dit amendement omdat een paar passages niet helder genoeg waren. We moeten, in samenwerking met de oude stad, een plan ontwikkelen. Nel Schuts (Keerpunt 2010): “We hebben hier ook al in de Commissie Ruimte over gesproken. Ik stel voor om te kijken naar de subsidiepot van Verkeer en Vervoer van het Land van Cuijk, waaruit inmiddels bijna een half miljoen aan projecten in Cuijk en Mill is vergeven. Wij moeten dit project hier ook voor aanmelden”. Frans Smulders van Trots Liberaal vond de herontwikkeling van Visio-west van groot belang voor Grave. Hij was blij met het amendement en prees de prettige en vruchtbare manier waarop hierbij is samengewerkt. Eva Eigenhuijsen (EVA), altijd duidelijk en realistisch, wees op de grote oppervlakte naast de Graafse binnenstad: “Het zou zo maar Wisseveld II kunnen worden. Ik zie kansen, maar ben niet blind voor risico’s. Er ligt een goed voorstel. Kaders met mogelijkheden. We moeten wel zorgen dat die kaders niet gaan knellen voor eventuele marktpartijen.” Ben Peters (CDA) vond het bijzonder: “Ik ben blij dat het plan ook aandacht vraagt voor beheer vóór tot realisatie wordt overgegaan. Het risico op verpaupering wordt zo ingedamd.” Ook Rick Joosten (LPG) kon zich helemaal vinden in het voorstel en vond het een enorme kans. Ben Litjens (Keerpunt 2010) bekeek het ook vanuit zijn koopmanschap: “Een mooi plan. Maar laat ons nou eerst eens zorgen dat het Wisseveld snel afgebouwd wordt. Als we veel op andere terreinen gaan bouwen komt het Wisseveld nooit af.” Waarschuwende woorden die, net als die van Eva Eigenhuijsen, laten zien dat de miljoenenstrop van het Wisseveld nog lang niet vergeten is in Grave. Wethouder Daandels was in zijn nopjes: “Dit is perfect door de raad verwoord.” Met algemene stemmen werd het voorstel aangenomen. Benieuwd wanneer de volgende stap wordt gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *