Grave Lokaal

ARENA: ingezonden brief aan Oud-Gravenaren.


INGEZONDEN

Oud-Gravenaren,
word eindelijk eens wakker

Geachte Mevrouw van Vonderen,

Naar aanleiding van uw ingezonden bericht van 3 oktober afgedrukt in de Arena wil ik als niet geboren en getogen inwoner van de gemeente Grave erg graag reageren.

Met verbazing las ik een voor mij inmiddels herkenbaar en van uw kant zeer protectionistisch pleidooi betreffende de nieuwe herindeling van de bestuurlijke samenwerking tussen een aantal gemeenten in de regio.

Natuurlijk bent U geboren en getogen in zoals u het noemt ‘het Graafse’, maar realiseer U eens hoeveel van de huidige inwoners nog daadwerkelijk uit Grave afkomstig zijn… ook de noodzaak, o.a. door het rijk der Nederlanden ingegeven herstructurering van gemeentelijke samenwerking ontgaat U in mijn opinie totaal.

Uw betoog is voor mij zeer herkenbaar, met name het idee dat een aantal zogenaamde van oudsher ‘Graafse’ families het hier in Grave nog steeds te zeggen hebben is heel Graafs…  Een redenatie van een generatie en bevolkingsgroep die vrijwel niet meer bestaat en allang niet meer het grootste deel van de inwoners in Grave uitmaakt.

Ook een aantal verenigingen in Grave wil zich te pas en te onpas graag aan dit imago spiegelen hoewel dit allang niet meer terecht en van toepassing is en dat is jammer en een gemiste kans.

Bedenk U dat wanneer U spreekt over het financieel uitgemolken worden door de huidige gemeentelijke samewerking ook eens wat de Graafse gemeenteraad in het verleden heeft beslist met betrekking tot o.a. het Wisseveld… (ter herinnering een enorm financieel debakel ten koste van de GRAAFSE BEVOLKING), nog meer voorbeelden zijn te geven.

Ook in de gemeenteraad (waar ik jaren bij betrokken ben geweest, ook als niet oorspronkelijk Gravenaar) zitten veel leden van de door U geroemde ‘Graafse families’.

Grave is allang niet meer in handen van de geboren en getogen Gravenaren maar, zoals een gezonde Stad mag verwachten, in handen van een doorsnede van de bevolking die er woont, leeft en werkt, afkomstig uit Grave, afkomstig uit waar ook in Nederland of uit de wereld, niet gelovig, Katholiek, Protestant, Moslim of wat dan ook, wij moeten het met elkaar maken en doen zonder kortzichtige vooroordelen.

De maatschappij en ook de Stad Grave moet gedragen worden door ons allen, jong, oud, oorspronkelijk uit de regio of niet, van welk geloof dan ook… wij moeten het met ons allen doen.

Ik zou zeggen, niet ‘Gravenaren word wakker’ maar ‘Oud-Gravenaren word eindelijk eens wakker’.

Met zeer vriendelijke groet,

Albert van Bladeren
Geboren en getogen in Apeldoorn, zeer prettig wonende en levend in Grave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *