Grave Lokaal

Keerpunt 2010 raadslid Nel Schuts werkt ook door tijdens het zomerreces. Zij en ook Ben Litjens kregen antwoorden op haar vragen in de julivergadering.

1.
Welke afspraken zijn er gemaakt met de VVV over prestatieverplichtingen.

Met de vrijwilligers van de VVV Grave loopt een proces om te komen tot samenwerking met het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk (RBT LvC). De VVV gaat VVV TOP Grave heten; de bedoeling is dat het een Toeristisch Ontmoetingspunt (TOP) wordt. Het RBT LvC heeft gezorgd voor de oprichting van ruim 25 Toeristische Ontmoetingspunten in het Land van Cuijk. Hier kunnen toeristen en inwoners terecht voor toeristische informatie. U komt de nieuwe naam VVV TOP Grave al tegen in de krant of in de pas uitgekomen Toeristische Gids Land van Cuijk. VVV TOP Grave en het RBT LvC zijn in gesprek over de samenwerking. Hier zijn wij als gemeente nauw bij betrokken. Om het proces alle kans van slagen te geven hebben wij geen voorwaarden vooraf gesteld. Wij gaan uit van een positieve uitkomst.
2.
Mevrouw Schuts vraagt naar het standpunt van het college over de uitspraak van de Raad van State over de scheepswerf. Is er nog een risico op een schadeclaim? Is er al contact geweest met de eigenaar van de scheepswerf? De voorzitter geeft aan dat de vragen schriftelijk zullen worden beantwoord.
Op 26 maart 2013 heeft de gemeenteraad hetBestemmingsplan Grave, Centrum vastgesteld. Hiertegen is één beroepschrift ingediend. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State,  belast met de juridische beoordeling van beroepen tegen vastgestelde bestemmingsplannen, heeft op 23 december 2013 een tussenuitspraak en op 18 juni 2014 de einduitspraak over het ingediende beroepschrift gedaan. Daarmee is het bestemmingsplan nu definitief.

Bestemmingsplan Grave, Centrum
Het bestemmingsplan Grave, Centrum regelt een groot aantal zaken, zoals waar gewoond mag worden, waar bedrijven gevestigd kunnen worden en waar detailhandel mogelijk is. Er zijn ook regels opgenomen over de scheepswerf. Uitsluitend tegen dat onderdeel van het plan is een beroepschrift ingediend.

Beroepschrift en uitspraak
Het beroepschrift is ingediend door de eigenaren van de scheepswerf aan de Maaskade. Het richtte zich onder andere op de omschrijving van wat in bepaalde bestemmingsvlakken was toegestaan. Naar mening van de eigenaren waren die omschrijvingen niet duidelijk genoeg en daardoor te beperkt.
De Afdeling bestuursrechtspraak is van mening dat de bedoelingen die de gemeenteraad had met de bestemming ‘scheepswerf’ niet voldoende duidelijk in het plan waren verwoord. De gemeenteraad heeft daarop op 18 februari 2014 het betreffende artikel van het bestemmingsplan exact zoals door de Afdeling in haar tussenuitspraak is opgedragen, aangepast. Bij de einduitspraak bleek echter dat de Afdeling van mening was dat nog één kleine wijziging nodig was. Die had betrekking op een botenhuis van de werf. Gezien de zeer geringe omvang van die wijziging  heeft  de Afdeling  het niet nodig geoordeeld om daarvoor de gemeenteraad op te dragen het plan aan te passen. Die aanpassing is door de Afdeling zelf doorgevoerd.

Onherroepelijk
Met de einduitspraak is het Bestemmingsplan Grave, Centrumnu onherroepelijk geworden. Het Bestemmingsplan Grave, Centrum is te vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Contact belanghebbenden
Door de uitspraak van de Raad van State is er duidelijkheid t.a.v. de toegestane activiteiten en nader contact achten wij niet nodig.

Risico schadeclaim
Recentelijk heeft de curator de getuigenverhoren gedaan en op basis daarvan is het aan de curator om een besluit te nemen om al dan niet een claim in te dienen tegen de gemeente. 
3.
De heer Litjens vraagt wat er met de brief van de heer De Vaan gaat gebeuren.
Het college heeft met belangstelling kennis genomen van de brief van de heer De Vaan. Het is het college bekend dat er sprake is van krimp en dat het invloed heeft op het voorzieningen niveau in bepaalde kernen. Het heeft derhalve de aandacht van het college en zal worden meegenomen in haar overwegingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *