Grave Lokaal

Stemexamen

Verkiezingen voor de gemeenteraad.

Keerpunt 2010 wil graag dat Grave een digitale stemwijzer gaat maken!
De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan! Op woensdag 19 maart 2014 kunt u uw stem uitbrengen. Met deze verkiezingen worden de zetels in de gemeenteraden verdeeld. Oorspronkelijk hadden deze verkiezingen twee weken eerder, op 5 maart 2014 moeten plaatsvinden, maar omdat deze datum samenvalt met Aswoensdag is er een wet aangenomen dat een verplaatsing mogelijk maakte.
Waarom dit stemexamen?
Iedere Nederlander krijgt stemrecht zodra hij of zij 18 jaar is. Dat is niet zomaar iets. Er is in het verleden hard voor gestreden en in veel landen hebben mensen (nog) geen stemrecht.
Wij vinden dat je als je gaat stemmen de plicht hebt om je stem serieus te nemen. Met dit stemexamen willen we  je een handje helpen. Het examen gaat over de procedure van het stemmen en test je algemene politieke kennis over de gemeenteraadsverkiezingen.
Hoe werkt het examen? 
Het stemexamen bestaat uit 25 meerkeuzevragen. Bij ieder goed antwoord krijg je 4 punten. Je kunt dus maximaal 100 punten halen. Scoor je 56 punten of lager dan kun je herexamen doen. Het herexamen telt 15 meerkeuzevragen. Ook hier geldt dat je voor ieder goed antwoord 4 punten krijgt. Je kunt maximaal 60 punten halen. Als je bij het herexamen ten minste 32 punten scoort, slaag je alsnog. Voor beide examens geldt een tijdslimiet van 30 seconden per vraag.
Voor wat hoort wat! Als je slaagt, kun je een certificaat downloaden als bewijs dat je het stemexamen hebt gehaald. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *