Grave Lokaal

Krachtig Bestuur in Brabant: reactie van Oss richting College van Gedeputeerden van Brabant.

Geacht College,

Wij hebben met belangstelling kennis genomen van het rapport “Veerkrachtig  bestuur in Brabant en uw eerste reactie op de aanbevelingen uit het rapport. Wij reageren hierbij op het eindrapport en uw reactie op de aanbevelingen.
De adviescommissie Krachtig bestuur heeft in de afgelopen anderhalf jaar de 
samenwerkingskracht van Brabant onderzocht. Dit heeft geresulteerd in het eindrapport ‘Veerkrachtig bestuur in Brabant’. Er is volgens het rapport meer strategische samenwerkingskracht nodig. Met onze partners in de regio werken we al hieraan door Noordoost-Brabant te  positioneren en strategische keuzes  te maken. Wij erkennen dat dit een voortdurende ontwikkeling is, die om blijvende afstemming en vertrouwen tussen partijen vraagt.
Oss zet actief in op de strategische opgaven op sociaal en economisch gebied, die wij in onze regio zien. De rijksdecentralisaties in het sociale domeinen en ook economische  ontwikkelingen bevorderen samenwerking tussen gemeenten.
Wij constateren in de praktijk dat in deze samenwerkingen de beleids- en uitvoeringsmacht gebundeld worden. Aan  de andere kant komen door deze constructies de gemeenteraden op afstand te staan en daarmee de   democratische verantwoording. Wij onderschrijven met U het belang gezamenlijk te werken aan een versterkt lokaal en regionaal bestuur.
Wij zien een positieve ontwikkel¡ng die de regio Noordoost in de afgelopen maanden heeft doorgemaakt en zich de komende periode zal voortzetten. De Triple Helix samenwerking rond ons kernthema agrifood leidt tot een regiofonds waartoe de gemeenteraden van Noordoost-Brabant eind dit jaar naar verwachting zullen besluiten.
Wij geven vorm en inhoud  aan onze visie op Oss in het Maasland, zoals wij in ons position paper “Oss en de regio” hebben vastgelegd.
Dat blijkt  ook uit  de wijze waarop de herindeling met Maasdonk
gezamenlijk met  partners ter hand is  genomen. In het verlengde van ons
position papar zoeken wijj actief het gesprek met omliggende gemeenten in de regio. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder