Grave Lokaal

De ARENA schrijft over Jumbo Grave en Wijchen.

‘Het supermarktvirus blijft jeuken’

E-mailadres
Peter van Kuppeveld van Jumbo Grave en Wijchen
GRAVE – “Ik ben op het biljart geboren”, zegt Peter van Kuppeveld. Zijn ouders hadden een café annex supermarkt en eierhandel in Haps. Ondernemers waren het. Ze hebben het doorgegeven. Een broer van hem heeft ook een supermarkt, een andere broer heeft een slagerij. “Mijn zus is ambtenaar.” Hij meldt het met een gezicht alsof dat eigenlijk niet kan.

Peter van Kuppeveld van Jumbo Grave.

Peter van Kuppeveld van Jumbo Grave.

Peter van Kuppeveld 49) wist al snel dat hij slager wilde worden. Dus na de basisschool ging het in sneltreinvaart richting alle vakdiploma’s voor slager. Hij pikte ook nog een bakkersdiploma mee. “Ik was nog maar zeventien en kwam bij de Vleeschmeesters te werken. Als vaste invaller bij diverse filialen als chef-slager, heb ik daar geweldig veel ervaring opgedaan. En toen ben ik thuis in Haps echt begonnen. Ik was achttien. We hadden een VéGé supermarkt. Later is dat trouwens Disky geworden. Mijn broer deed de supermarkt en ik de slagerij ernaast. We leverden vlees aan gevangenissen, ziekenhuizen, bejaardenhuizen en horeca. We hadden een uitgebreide slagerij.”

Ondernemer
“Mijn broer had er op een bepaald moment geen zin meer in, en toen kwam de ondernemer in me boven. Ik heb de opleiding HSM gedaan en heb van onze supermarkt een Spar gemaakt. Na vier jaar zat ik in het kantoortje wat na te denken. Ik was dertig en had zoiets van: is dit het nou?” Peter, inmiddels getrouwd met Elly, verkocht zijn Spar. Zomaar, ineens. Geen inkomen meer. Hij neusde rond en gaf zijn ogen goed de kost. Hielp de directeur van de Plus, door een half jaar een winkel te runnen en kreeg een internationale kans bij een pluimveebedrijf, gericht op Engeland. “Maar het supermarktvirus bleef jeuken.” Deed inkoop van McDonald’s in Duitsland en pleegde onderweg naar Nederland een telefoontje. Verkeerd verbonden liep verrassend af. Hij kreeg ene van Bergen aan de lijn, die, toen hij de naam van de beller hoorde, meteen vroeg: ‘Bende gij d’r ene van Piet van Kuppeveld?’” Door het positieve antwoord van Peter, bleef de lijn open. Frans van Bergen was van Jumbo, en het gesprek ging elders verder: “Ik had interesse in een Jumbo in Grave. De winkel was twee jaar dicht geweest. Die was niet te koop. Zeiden ze. Het was de eerste keer dat ik zoiets hoorde. Dus spraken we verder. In december 2003 werden de handtekeningen gezet. Het was toen wel even druk. Ik had de baan in Duitsland nog, ging een opleiding bij de Jumbo doen, en moest de winkel openingsklaar krijgen. Dat was het echte ondernemen.”

Jumbo Grave
In maart 2004 ging de Jumbo in Grave, in de wijk Estersveld, open. Na eerdere mislukte pogingen om daar een klein winkelcentrum te krijgen, wist de nieuwe Jumbo daar wel te slagen. Een jaar geleden werd de winkel nog eens flink vernieuwd, en aan de eisen van deze tijd aangepast: “We wilden onze winkel nog meer profileren. We streven ernaar om de modernste en beste supermarkt van Grave te zijn. Binnen de ruimte die we hadden, hebben we een zo breed mogelijk assortiment staan. Veel producten, veel vers. Met alles op het gebied van droge kruidenierswaren. We hebben gekeken wat de klant wil. Binnen de ruimte is een versplein ontwikkeld. De klant moet kunnen rondneuzen. Daarom hebben we bij iedere afdeling gediplomeerde vaklui staan. Alles is om de klant heen gebouwd.” Peter van Kuppeveld maakt een zekere indruk. Dat blijkt als we het over de prijzen van de artikelen hebben: “Wij hebben gegarandeerd het goedkoopste product. We hebben een goedkoopgarantie. Elders hetzelfde artikel goedkoper? Wij passen de prijs aan en de klant krijgt het gratis mee. Dat geldt ook voor de versheid. Als iemand een product vindt met een afloopdatum vóór morgen, mag die het gratis meenemen. Vierde in de rij, en niet geholpen? Gratis het wagentje boodschappen. Vind ik niet leuk, maar dat is de afspraak. met de klant, die hier komt, omdat die het leuk vindt om bij onze Jumbo de boodschappen te doen. We zijn er voor het gemak van de klant. Daarom hebben we als eerste supermarkt in Grave ook een zelfscanner. Iedere klant is ons vertrouwen waard. En ligt er eens iets in het karretje wat niet gescand is, dan wordt daar niet moeilijk over gedaan. Mijn vrouw was trouwens de eerste bij wie iets ongescand in haar kar lag. Even niet opgelet. We zijn ook sponsor bij maatschappelijke evenementen. Straks helpen wij weer bij Halloween.”

Jumbo Wijchen

“Een ondernemer wil altijd groeien. In Wijchen werd Super de Boer door Jumbo overgenomen. Dat leek me echt wat voor mij. In de Zuiderpoort. Gebeld en onderhandeld. In januari 2013 zijn we daar opengegaan. Met hetzelfde enthousiasme en vakmanschap als hier in Grave. Ik heb ook daar goeie, gemotiveerde mensen om me heen gezocht en ze vertrouwen gegeven. Ik heb daarbij zelf een stap terug gedaan. In geen van beide winkels heb ik nog een eigen kantoor. Ik kom af en toe eens langs om te kijken. Als er iemand voor de kassa gevraagd wordt, spring ik rustig erachter. Maar, ik wil geen directe bemoeienis meer. Ik blijf wel eindverantwoordelijk, ik stuur en maak middels tweerichtingsverkeer beleid. We hebben een gezamenlijke visie. De op alle fronten beste supermarkt van Grave en Wijchen zijn. Het personeel en de chefs voeren het werk uit. Ik wil dingen bedenken. Leuke acties. Of hoe we zaken nog beter kunnen doen. Voor onze klanten.”

Freddy Klooté

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *