Gelezen op weblog Toon Kasdorp.

Grave beneden de sluis.

Grave is zo’n plaatsje dat wij oudere mensen nog kennen van de waterstanden, die vroeger dagelijks op de radio werden doorgegeven om de schippers te gerieven. ‘Grave beneden de sluis’ was een van die waterstanden. Wie wilde weten waar het lag moest het opzoeken in de Bosatlas. Aan de Maas ligt het, ergens ten zuiden van Wijchen maar aan de Brabantse kant.
Het college van B en W van het dorp had bouwplannen gemaakt voor het terrein van de scheepswerf, de grootste werkgever van Grave. Ze verwachtten bij de gemeente het faillissement van de werf en dachten straks de grond goedkoop in handen te kunnen krijgen. Grondspeculatie is jarenlang een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor gemeenten geweest  en zoiets ijlt na. Het is de laatste jaren overigens niet meer zo profijtelijk als vroeger. Nu worden er ook behoorlijke verliezen op geleden. In Amsterdam bijvoorbeeld, bij het project IJburg, of in Apeldoorn, waar ze 200 miljoen zijn kwijtgeraakt aan een ongelukkige grondspeculatie.
Hoe dan ook, in Grave zagen B en W wat in de grond van de werf en ze wilden daarom niet meewerken aan een aanpassing van de bestemming, die het bouwen van schepen van meer dan 110 meter mogelijk zou maken. De werf kon een opdracht krijgen voor twee schepen van 135 meter en daarmee 40 miljoen euro binnen harken, genoeg om het faillissement af te wenden. Maar de gemeente werkte niet mee. Tot de minister van Economische Zaken ingreep.
Minister Verhagen is niet erg populair bij zijn eigen CDA maar sinds kort wel in Grave. Hij heeft op B en W van de gemeente ingepraat en nu komt er een gedoogvergunning voor grotere schepen. De werf is gered en 60 inwoners van Grave blijven aan het werk. Ik zal op hem te stemmen de volgende keer, vooral als hij dan niet meer bij het CDA zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: