Grave Lokaal

Keerpunt 2010 kiest voor het referendum.

Keerpunt 2010 kiest het referendum
Fuseren met een andere gemeente óf een zelfstandige gemeente blijven en ambtelijk samenwerken? In Grave heeft iedereen het erover, vaak ook nog met een uitgesproken mening en de nodige emotie. Dat is niet ongewoon en eigenlijk een ‘normaal’ proces in alle gemeenten die voor deze keuze staan.
Herindeling kan ons door een hogere overheid worden opgedrongen maar omdat het een uiterst belangrijke beslissing is die onze toekomst zal tekenen moet toch iedereen de kans krijgen zijn stem te laten horen.
Om de mening van de Graafse burgers te kunnen peilen is allereerst het maken van een Referendumverordening noodzakelijk. Onderstaand het Initiatiefvoorstel dat Keerpunt 2010 samen met VPGrave zal indienen.
INITIATIEFVOORSTEL
KEERPUNT 2010  en  VPGrave
Indieners:
P.C. Schuts – Pennings
J.A. Leurs
J.J.E. van Geest
S.J. de Zoeten
Onderwerp: Referendumverordening / Raadplegend  referendum met betrekking tot o.a. herindeling
Beslispunten:
  1. Het college opdracht te geven tot het maken van een referendumverordening en deze verordening ter vaststelling agenderen voor de raadsvergadering van november 2013.
  2. Na vaststelling van de referendumverordening het College opdracht te geven tot het voorbereiden en de uitvoering van een raadplegend referendum gelijktijdig met de verkiezingen van de gemeenteraad op 19 maart 2014.
  3. Een concept raadsvoorstel zal door het Presidium moeten worden opgesteld.
Toelichting;
Dit Initiatiefvoorstel wordt ingediend als vervolg op een discussie in de raad  waarin diverse partijen zich positief  hebben uitgesproken over een volksraadpleging met betrekking tot o.a. herindeling.
Herindeling: wens of schrikbeeld
Het onderwerp gemeentelijke herindeling zorgt ook in de gemeente Grave voor uitgebreide discussies van vóór- en tegenstanders. Zakelijke en politieke belangen en argumenten spelen hierbij een rol maar vooral ook emoties. Keerpunt 2010 en VPGrave zijn van mening dat niet uitsluitend gemeentelijke bestuurders,  politiek en de provincie een rol behoren te spelen in de besluitvorming in een plan dat toch grotendeels wordt opgelegd door een hogere overheid. Om draagvlak te meten dient vooral en met name de burger in staat te worden gesteld zijn mening formeel te uiten. Het raadplegend referendum is een uitstekend middel hiertoe. De burger spreekt en wel rechtstreeks.
De gemeente Grave beschikt op dit moment niet over een Referendumverordening om inwoners te raadplegen over ingrijpende plannen als gemeentelijke herindeling. Keerpunt 2010 en VPGrave dienen daarom dit Initiatiefvoorstel in voor een raadplegend Referendum.
Onderwerp:   Referendumverordening / Raadplegend referendum.
DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRAVE;
gelezen het bijgaand Initiatiefvoorstel d.d.:  24 september  2013
Besluit:
  1. Het college opdracht te geven tot maken van een referendumverordening en deze verordening ter vaststelling agenderen voor de raadsvergadering van november 2013.
  2. Na vaststelling van de referendumverordening het College opdracht te geven tot het voorbereiden en de uitvoering van een raadplegend referendum gelijktijdig met de verkiezingen van de gemeenteraad op 19 maart 2014.
  3. Een concept raadsvoorstel zal door het Presidium moeten worden opgesteld.
Aldus besloten in zijn openbare vergadering van 24 september 2013
De raad voornoemd,
De griffier,
De voorzitter,
J.A.M. Roelofs
A.M.H. Roolvink
 Informatie
 Bijlagen:
Afhandeling (in te vullen door de raadsgriffier) Stemverhouding:

Voor:……………………….  Fracties:………………..

Tegen:………………………..Fracties:…………………….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *