Grave Lokaal

De Gelderlander schrijft: Keerpunt 2010 wil referendum.

door Herman Wissink 

GRAVE – De fractie Keerpunt 2010 wil in Grave een referendum over een mogelijke gemeentelijke her­indeling. Om zo’n volksraadple­ging te kunnen houden, in maart volgend jaar tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen, moet in Grave eerst een referen­dumverordening komen. De par­tij heeft samen met VPGrave daar­toe een initiatiefvoorstel inge­diend. VPGrave is groot voorstan­der van een samenvoeging van verschillende gemeenten.

Een fusie, mogelijk met de vijf ge­meenten in het Land van Cuijk (Cuijk, Boxmeer, Grave, Sint Anthonis en de gemeente Mill en Sint Hubert), behoort tot de mo­gelijkheden.
Het kabinet heeft de wens uitge­sproken om in Nederland alleen nog te werken met gemeenten die groter zijn dan 100.000 inwo­ners. Cuijk, Grave en Mill zijn al een ambtelijke samenwerking aangegaan. Die start op 1 januari.
Volgens Hester Kruizinga van Keerpunt 2010 zal er, als het tot een raadpleging komt, heel wat aan informatievoorziening ge­daan moet worden. „Mensen zijn nu geneigd om te kiezen op basis van emotie. Dat moet je zien te voorkomen. Je moet natuurlijk wel weten waar je het over hebt. Wat de voor- en nadelen van een herindeling zijn en wat buurge­meenten te bieden hebben.”
Het voorstel van Keerpunt 2010 en VPGrave staat voor de raadsver­gadering van vanavond op de agenda. Of het dan daadwerkelijk behandeld gaat worden is, gezien de omvang van de agenda, nog zeer de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder