Grave Lokaal

Lessen uit Nunspeet trekken!

NUNSPEET – CDA Nunspeet is in de afgelopen jaren steeds voorstander geweest van het handhaven van de VVV als het ‘visitekaartje’ van Nunspeet. Het CDA heeft daarbij wel een moderne organisatie voor ogen die met een professionele uitstraling en met gebruik van moderne middelen haar taak naar volle tevredenheid invult.

De huidige locatie op het Stationsplein is een unieke, en in onze ogen voorlopig ook de beste locatie voor deze activiteit. Een paar jaar geleden is er voor de aansluiting bij en de regie vanuit het Veluws Bureau voor Toerisme (VBT) besloten. Vandaag de dag wordt geheel anders tegen die keuze aangekeken en de gevolgen zijn nu bijna vernietigend voor onze VVV. Met koele zakelijkheid wordt er cijfermatig afgerekend en ervaren informatrices kunnen hun boeltje pakken en wegwezen. En oh ja, het gebouw is ook te duur.

De lokale VVV uit de VBT halen en vervolgens de zelfstandige VVV weer in ere herstellen kan, maar dat kost geld. En dat geld is wel het grootste knelpunt. Vanuit onze gemeente gaat de Nunspeetse subsidie naar het VBT, dezelfde organisatie die nu bijna de stekker uit de lokale VVV trekt! Meer geld vanuit de gemeentekas om het anders te doen is er niet, tenminste de beschikbare middelen worden hier nu (nog) niet voor ingezet.


Volgens wethouder van de Berg heeft zakelijk Nunspeet geen trek in de ondersteuning van een VVV organisatie. De fractie van het CDA zet bij die uitspraak wel vraagtekens. Wie vertegenwoordigde de ondernemers in dat gesprek en met welk mandaat? Zijn het dezelfde ondernemers die jaarlijks op grond van de toeristenovernachtingen minimaal 20 miljoen euro omzetten dankzij die dezelfde toeristen?

De CDA fractie heeft bij eerdere begrotingsdebatten voorgesteld een deel van de opbrengst toeristenbelasting direct ten goede te laten komen aan het toerisme in algemene zin en daar valt dan ook een VVV- organisatie onder. Het CDA was daarin een roepende in de Nunspeetse heidevelden. In de komende maanden wordt dat idee opnieuw ingebracht en verfijnd. Bij de verkiezingen in maart 2014 kunnen de inwoners van Nunspeet duidelijk maken wat ze van de VVV vinden.
In de begrotingsdebatten in a.s. oktober zal het CDA voorstellen om de VVV in ieder geval tot eind 2014 in de huidige vorm in stand te houden. Het doel is rust te creëren om de VVV dat te laten doen waarvoor zij er is. En voor de politiek en voor de ondernemers ruimte scheppen om een passende oplossing te bedenken.

CDA fractie Nunspeet.

Reactie Keerpunt 2010

Keerpunt 2010 wil dat de VVV weer terugkomt naar het Hart van Grave. Zo is er weer een seizoen verlopen. Dat rekenen we het college terdege aan. Een grote meerderheid van de raad wil dat de toeristen vanaf de Markt bediend worden. Jammer genoeg zijn drie pijlers voor succes nog niet gerealiseerd. De Buitenruimte is een puinhoop. De weekmarkt is niet verplaatst en het Historisch Stadhuis staat meestal leeg. Over het carillon en de toren zwijgen we maar net als het carillon zelf. Maar er is misschien redding nabij vanuit de Sint Elisabeth! Onbegrijpelijk vindt Keerpunt 2010.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *