Grave Lokaal

De Gelderlander: College Grave moet Wisseveld verantwoorden

door Herman Wissink 


GRAVE –
 Het college van burge­meester en wethouders van Grave moet alsnog financiële verantwoor­ding afleggen over het debacle Wis­seveld.

De gebeurtenissen rond Wisse­veld, een verwaarloosd bedrijven­terrein aan de Maas in Grave, naast de Thompsonbrug, waar 420 woningen gebouwd moeten worden, hebben de gemeente een verlies van 10 miljoen euro opgele­verd. Keerpunt 2010 heeft becij­ferd dat het de inwoners van de hele gemeente, inclusief alle kerk­dorpen, 770 euro per persoon heeft gekost. „Voor een gezin met één kind komt dat neer op 2.310 euro. 


Om daar geen duidelijke ver­antwoording voor af te leggen vin­den wij politiek en bestuurlijk verwerpelijk”, zegt raadslid Jac­ques Leurs. „Geheimhouding kan geen reden zijn om deze verant­woording niet af te leggen.”

Een jaar geleden kwam de reken­kamer met een dik rapport over het gebied Wisseveld. De gemeen­teraad had B en W gevraagd op dat rapport te reageren. Maar de Graafse bestuurders beperkten zich tot de mededeling dat het niet inhoudelijk zou reageren. ‘Het huidige college onthoudt zich van een reactie op de feiten en de omstandigheden, omdat dit college en de leden die daarvan deel uitmaken in het grootste deel van de onderzochte periode niet in Grave actief zijn geweest’, stelt het college. Daarbij vinden burgemeester en wethouders dat het onderzoek van de rekenkamer vooral gericht is op het functione­ren van de gemeenteraad.

Maar met die stellingname neemt de gemeenteraad geen genoegen. Op initiatief van Keerpunt 2010 werd dinsdag een motie aangeno­men, waarin het college de op­dracht krijgt alsnog met een finan­ciële verantwoording te komen.

Matt Cruijsen (CDA) benadrukt dat Grave nooit aan het project Wisseveld had moeten beginnen. „Grave is niet capabel een derge­lijk project te trekken. Financieel niet, procesmatig niet, ambtelijk niet en bestuurlijk niet.”

De gemeenteraad vindt dat het college verantwoording moet af­leggen in het kader van de be­stuurlijke continuïteit. Ook al was dit college niet betrokken bij de gebeurtenissen.

Bron: de-epaper van de Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *