Grave Lokaal

Bijdrage Harry Daudt: Pasfoto……

Uit mijn fotoarchief:
Toenmalig raadslid Jan de Rijk voor het kantongerecht in Boxmeer
in 2007. Hij liet zich zelfs oppakken door de politie om
voor de asielzoekers op te komen. Hij wordt nu node gemist in de raad. “Hij draait zich om in zijn graf””zei iemand gisteren tegen mij.

 

Als verwoed amateurfotograaf kijk ik met graagte naar foto’s;het zijn beeldvertellingen, die zich –door een goed verstaander-‘laten lezen’. Niet alleen mijn eigen collectie; die een tiental jaren geleden verhuisd is van de plakboeken en defoto – albums naar de PC, maar ook naar de foto’s van andere fotografen in dag – en/of weekbladen, tijdschriften en meer drukwerk, dat nog in onze brievenbus wordt gedeponeerd. Wel probeer ik die stroom in te dammen; op de deurpost prijkt een bekende ‘ja-nee’-sticker, die meestal wonderen doet, als een postbezorger, met zijn handen vol, ons paadje-naar-de-deur op loopt, de nu koude of natte neus in de meestalwitgekleurde poststukken.

Een van de –gratis- krantjes, excuse le mot, is getiteld: ‘De Graafsche Courant’. De laatste tijd doet dit weekblad aan eenware vermageringskuur; en dat al van ver voor de traditionele feestdagen. Waarom? Vraag dit de adverteerders. De redactie van GC heeft Grave, aan de Maas verlaten en houdt zich in Nijmegen, aan de Waal op. In dit krantje prijkt sinds jaren, meestal op pagina-2, het portret, niet groter dan een pasfoto,van ‘onze burgemeester’: een blozend gelaat; in de linkerhand een zwarte telefoonhoorn-met-draad. ‘Bellen met Burgemeester Haasjes’ is de kop van de wekelijkse rubriek; daaronder wordt gekopt op dinsdag 19 maart jl.: ‘Beleid opstellen in samenspraak met bevolking’; en dan bekruipt mijenige argwaan; het gevoel, dat mevrouw Haasjes-met een brede glimlach de lezer toelachend- niet zelf belt, maar wordt gebeld; haar kladblok of agenda, met wat haastige krabbels van haar wekelijkse belevingen of komende plannetjes bij de hand. Want heeft ze wel tijd voor en beleid en…..samenspraak met de bevolking? Dat laatste wacht ik te betwijfelen. Mag je als burger twijfelen bij en over de ijverige houding van een ‘burgermoeder’, als het gaat om: ‘samenspraak met de bevolking? Ik heb er nu, welgeteld, driemaal mijn opwachting gemaakt en de hand geschud bij min of meer feestelijke gelegenheden als daar zijn: een Nieuwjaarsbijeenkomst, een ontvangst van Graafse ‘Vierdaagse-lopers’, medio juli  en het Waterfestival, dat jaarlijks medio augustus in onze veste wordt gevierd; maar van een samenspraak is het, in mijn beleving, niet gekomen. Misschien, omdat ze toen haar zwarte telefoonhoorn op haar werkkamer in het Gemeentekantoor had laten liggen. Terloops zal ik er eens in het Gemeentekantoor naar informeren of zal een alerte griffier mijn plannetjeverijdelen?
Misschien ben ik wel voorbarig en zal, bij het aantreden van een nieuwe burgemeester, de rubriek in de GC verdwijnen of….wordt de zwarte telefoonhoorn-met-snoer, vervangen door een kek mobieltje. Hoopvol ben ik in ieder geval over deze kandidaat-Burgervader de heer Roolvink. Hij schijnt, naar zeggen, veel ervaring te hebben opgedaan als gemeentesecretaris. Hebben die lieden geen brede ‘know -how’ m.b.t. interne en externe communicatie? Wellicht komt‘de draad in de betrekking(en)’ tussen de bevolking en haar Gemeentebestuur (weer) terug. Misschien….geeft hij wel een voorschot; op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen van 5 maart 2014?
                                                                                                                        Harry C.A. Daudt      

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *