Grave Lokaal

Gum je agenda leeg op: do. 29/11

Soms denk je als journalist: dit is bijzonder. Dan tik je tien regels voor een bericht in de krant. Of twintig. Of dertig.

Soms denk je: dit is eigenlijk best wel bijzonder. Dan wordt het de opening van de pagina, of een interview of een analyse.

En soms moet je gewoon een hele avond organiseren. Met een gedicht en een quiz en een debat en nog een debat en nog een gedicht en… Nou ja, jullie moeten er gewoon bij zijn in ‘t Palazzo Theater. Dus pak je gum, draai het dopje van de Tipp-Ex en wis alles wat donderdag de 29e in je agenda staat.

Want dat er straks een Graafse canon is, da’s toch wel echt bijzonder. Typisch zoiets waarmee de kleine stad straks uitstijgt boven de grauwe middelmaat.

Want: welk ander dorp stad met 13.000 inwoners heeft nu een canon? Nou?

Een dag na De Avond van Grave presenteert het Graafs Museum de canon. En weer een dag later is het boek te koop. Die presentatie willen we niet verpesten, maar een ode aan de rijke geschiedenis van de kleine stad is wel op z’n plaats.

Oh ja, die rijke geschiedenis. Waar iedereen in Grave altijd zo trots op is. Wat weten die trotse Gravenaren daar eigenlijk van? Drie teams van drie Bekende Gravenaren zetten de eer op het spel. Weet oud-burgemeester en binnenstad-adept Piet Zelissen wel wat die Fransen hier deden? Weet politicus/blogger/koster/bakker Jacques Leurs wel wie John S. Thompson was? En zou Huub Linders met zijn Hart voor van Grave wel ooit van Jules de Corte gehoord hebben?

Goed, die vragen verzin ik dan ter plekke, maar het betere werk hoor je op de avond zelf. Leny van Lieshout van het Graafs Museum zit in de jury. Dus het gaat wel ergens over.

Of Grave behalve geschiedenis ook toekomst heeft, daar discussiëren Anja Henisch (van de LPG) en Jacques van Geest (VPGrave) over. En er is dus een discussie over de toekomst van kerken als de Elisabeth en de Johannes de Doperkerk.

Stadsdichter Freddy Klooté opent en sluit de avond met een gedicht.

Oh ja, mijn collega Eric Reijnen Rutten trekt zijn glitterjasje aan.

Geloof me: dat wil je niet missen.

Meer informatie in de papieren krant en op de website. Graag aanmelden bij de redactie in Boxmeer.


Wie zeker wil zijn van een plaatsje: mail redactie.maasland@gelderlander.nl met vermelding van naam/aantal personen.

Een gedachte over “Gum je agenda leeg op: do. 29/11

  • wij kunnen niet zitten met 72 echte gravenaren te eten bij gvv57 donderdag 29 november is al 2 maanden bekend

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder