Grave Lokaal

Werk genoeg, maar regels EU nekken werf

De Gelderlander plaatste deze foto op internet.

De scheepswerf in Grave kan er weinig aan doen dat het niet lukt om opdrachten te vinden voor bo­ten van maximale 110 meter leng­te. „ Daar is gewoon weinig vraag naar, omdat de EU- regels veran­derd zijn”, stelt algemeen direc­teur Mieke Bakker van de Vereni­ging Nederlandse Scheepsbouw In­dustrie ( VNSI), waar de meeste scheepswerven – waaronder die in Grave – bij aangesloten zijn. De EU-regels staan tegenwoordig, in tegenstelling tot vroeger, passa­giersboten van 135 meter toe. „En als je reder bent, is het logisch dat je dan voor een groter schip kiest, omdat dat vaak beter te exploite­ren is.”

Bakker zegt zich voor te kunnen stellen dat de regels waaraan de Graafse werf moet voldoen – er mogen boten van maximaal 110 meter gebouwd worden – geba­seerd zijn op de oude regels. „Dus de directeur van de werf heeft wel een punt.”

Volgens de directeur heeft de Graafse werf op zich goed inge­speeld op de veranderde markt. De scheepsvaartbranche heeft vol­gens haar over de hele linie bezien wel last van de economische te­ruggang, ‘maar dat is niet drama­tisch’.

Wel heeft de ‘ vrachtmarkt’ het zwaar. „Er is veel overcapaciteit, de binnenvaart heeft het zwaar, heeft momenteel geen geld voor ver­nieuwing en reparaties. Waar zit de markt dan wel? Door de vergrij­zing in Europa zijn de cruisereizen booming. In die zin heeft de werf in Grave de goede keuze gemaakt door zich toe te leggen op passa­giersschepen.”
Bakker ziet daar nog een flinke toe­komst in voor het bedrijf. Ook is ze optimistisch over de hele scheepsbouwbranche. Er werden wereldwijd nog nooit zoveel sche­pen gebouwd als in 2010. „ De cij­fers over 2011 verschijnen pas in mei en vallen tegen, maar slecht gaat het niet. En als je kijkt naar het perspectief: vervoer over water gaat alleen maar toenemen. En dan is er wel concurrentie van bij­voorbeeld China, maar er blijft ge­noeg werk over.”

Bron: de Gelderlander/Maasland/17/04/2012/06.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *