Grave Lokaal

De buurt? Die hoor je niet

Een Gelderlander redacteur van de editie Maasland
tijdens de protestmars. Buurtbewoners kijken toe.

Daandels en Van Kessel vul­len de kolommen. Maar de omwonenden van de Maas­kade in Grave? Die hoor je niet in de affaire rond de scheepswerf.

Soms lijkt er weinig mense­lijk aan plaatselijke poli­tiek. Als het gaat over be­stemmingsplannen.Of over vergunningen. Zoals bij de scheepswerf in Grave.

Waar het uiteindelijk om draait is, dat dat bedrijf overlast veroorzaakt of kan veroorzaken bij de mensen die in de buurt wonen.

En dat was ook zo.

Daarom zegt wethouder Eric Daandels van de gemeente Grave niet zomaar ja tegen ieder voorstel van directeur Robert van Kessel van de scheepswerf.

Die namen en die begrippen wa­ren de afgelopen dagen veel in het nieuws. Maar de omwonenden?

Daar hoorde je niet veel van.

En dat was precies de bedoeling, zegt Jan Christiaans, bewoner van de Maaskade. In al die jaren dat de kwestie rond de scheepswerf speelt, schreef hij wel eens een brief. Voerde hij het woord na­mens de mensen die last hebben van het werk in de straat. De draaiende kraan of de vonken van de lassers. De kloppende hamers.

En de stekende vrachtwagens.

Maar nu? Nu even niet, zegt hij.

„Dit is nu een kwestie tussen de gemeente en de scheepswerf. Wij zijn geen partij. Daarom hebben we ook met z’n allen besloten: geen verhalen in de krant.”

Bovendien: de zaak zorgt ervoor dat sommige Gravenaren denken dat die bewoners van de Maaskade er genoegen in scheppen steeds maar weer te klagen over de werf.

Is niet zo, zegt Christiaans.„Dan hoor je van die mensen, die zeggen: wat lopen jullie toch te ou­wehoeren. Maar wij lopen niet te ouwehoeren. Lange tijd hebben we nergens last van gehad. Dan hoor je niks van ons. Afgelopen weekend draaide de kraan deze kant op. Daar zeggen we wat van.

Nou, dan wordt het opgelost. Wij hopen ook dat de werknemers hun baan behouden. Hebben ook onze handtekening voor de petitie gezet. Wij hopen ook dat die men­sen kunnen blijven werken, want het is verschrikkelijk als je je werk verliest. De scheepswerf zelf? Daar hebben we geen problemen mee.

Maar liever niet op deze plek.”

Bron: de Gelderlander/Maasland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *