Grave Lokaal

Gitzwarte dag voor Grave, Prinses Margriet, Cuijk en Nederland.

In Cuijk waren de onderwijsmensen van “mijn” speciaal onderwijschool De Wingerd in het zwart gekleed. De kinderen ook. Landelijk werd geprotesteerd tegen de maatregel om 300 miljoen te bezuinigen op het Passend Onderwijs. In de Arena was een onderwijsprotest van 50.000 leraren, leerlingen en ondersteunend personeel.
Donkere wolken vandaag boven het Stadskantoor symboliseren de financiële crisis waar Grave in terecht is gekomen. Het rapport van de Rekenkamercommissie is voor een politicus, die al 8 jaar in de oppositie zit, niet verrassend maar toch nog onthullend  op sommige essentiële terreinen. Vele vragen komen bij KEERPUNT 2010 op. Wanprestaties door ingehuurde managers? 10 jaar VVD prominent aan het roer laat zijn sporen na. Raad onvoldoende geïnformeerd..wat heeft dat voor consequenties? Dit was o.a. de reden om Jacques van Geest aan te pakken….en de wethouders Bos en Opsteegh gezamenlijk het dossier Wisseveld verder te laten uitvoeren.




De Margriet moet voor 1 juni weg, van Grave

GRAVE – Nog ruim twee maanden, dan moet- ie weg zijn uit de Graaf­se uiterwaarden: de ark Prinses Margriet. Als de boot dan nog ligt waar die nu ligt, laat de gemeente Grave de boot weghalen. Op kos­ten van de eigenaren.

Dat hebben burgemeester en wet­houders besloten.

Over de Margriet wordt al jaren ge­sproken in de Graafse (en provin­ciale) politiek. De boot was onder­werp van verschillende procedu­res. Eigenaren Frans en Albertine van Steen willen van hun woon­boot een bed & breakfast en infor­matiecentrum maken. Maar offici­eel ligt de boot er illegaal. Enkele buurtbewoners maken daarom (met succes) bezwaar tegen de lig­ging van de Margriet. Er zijn ook mensen die willen dat de ark blijft. Een meerderheid in de gemeenteraad is daar voor. Vori­ge week zamelde Betty Mathurin uit Grave nog handtekeningen in voor behoud van de Margriet aan de Jan van Cuijkdijk.

De Margriet moet nu voor 1 juni weg zijn. Frans en Albertine van Steen kunnen deze maand nog be­zwaar maken tegen het besluit.

Informatiebron: de Gelderlander/Maasland/07/03/2012.



WISSEVELD Onderzoek naar wat mis ging 

Weinig info, vage afspraak

Wat ging er mis bij het grote Graafse project Wisseveld?

Daar deed de rekenkamercom­missie onderzoek naar.

De informatie die de gemeen­teraad kreeg, was versnipperd. De raad kon bijna alleen nog maar ‘knikken en slikken’.

GRAVE – Wat er moest gebeuren met het grote Graafse woning­bouwproject Wisseveld? Daar heeft de Graafse politiek in tien jaar tijd eigenlijk maar weinig over meegepraat. Plannen maken was vooral een zaak voor ambtenaren en burgemeester en wethouders.

En de informatie die de gemeente­raad in die tijd over het plan kreeg, was onregelmatig, versnip­perd en onvolledig. Dat zijn kortweg twee conclusies van de rekenkamercommissie. Die deed onderzoek naar de gang van zaken rond Wisseveld. Dat was op verzoek van de leiders van de poli­tieke partijen. Wisseveld is een voor Graafse be­grippen groot woningbouwpro­­ject: 420 woningen. De gemeente wil er al sinds 2000 bouwen. Al ja­ren komt dat niet van de grond. De mislukking gaat miljoenen kos­ten. Nog steeds probeert Grave (vooralsnog tevergeefs) van inves­teerder GBB af te komen.

De gemeenteraad heeft de afgelo­pen tien jaar nauwelijks een be­leidsbepalende rol gehad, conclu­deert de rekenkamer nu. Burge­meester en wethouders kwamen met een voorstel, de gemeente­raad hoefde alleen maar ‘ja’ te zeg­gen. Achteraf instemmen met vol­dongen feiten, noemt de rekenka­mer dat. ‘Het lijkt erop dat kaders stellen en controleren is verwor­den tot knikken en slikken’.

Waarom de gemeenteraad over langere perioden niet werd geïnfor­meerd, is niet duidelijk. Er zijn ook geen afspraken gemaakt over momenten waarop de raad zou worden bijgepraat.

De rekenkamer vindt trouwens ook dat ‘er wel erg veel informeel overleg is geweest met onduidelij­ke status’. Over vertrouwelijkheid en geheimhouding zijn geen helde­re afspraken gemaakt.

Het maken van zulke afspraken zou veel onduidelijkheden en frus­traties weg kunnen nemen, is het advies van de rekenkamer.

Informatiebron voor de raad: de Gelderlander/Maasland,07/03/2012.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *