Grave Lokaal

Gastcolomnist Ben Bongaards: C1000 en Jumbo

Ik las enkele dagen geleden op de site van Jacques het nieuws uit De Gelderlander dat Jumbo gaat verdwijnen en zijn kanttekening dat dat een zegen zou betekenen voor het centrum. Op zich zou dat best het geval kunnen worden, maar je moet dan wel in de gaten houden dat er op voorhand eveneens een flinke schaduwrand aan zit. Als de bewoners van het Estersveld en van Escharen in Grave moeten gaan boodschappen doen, is niet te verwachten dat het te voet of per fiets gebeurt. Het inwonersaantal van het Estersveld is groter dan dat van de oude stad. Dat betekent dat er vlak bij C1000 veel meer parkeergelegenheid nodig is dan er nu is en waarschijnlijk ook meer dan er binnen een redelijke afstand voorhanden is of gecreëerd kan worden.
Bijkomend probleem wordt dan waarschijnlijk de omvang van de huidige C1000. Die is al aan de krappe kant, zoals die nu is en voor de huidige klantenkring. Maar ruimte voor uitbreiding is daar nauwelijks; zeker niet omdat er ook gewoekerd moet worden met de parkeerruimte
Ik kan niet inschatten hoeveel mogelijkheden de gemeente heeft om hier politiek op in te spelen en zelf beleid te voeren. In elk geval zijn er nogal wat factoren die tegen elkaar afgewogen moeten worden. Dat geldt voor het centrum maar zeker niet minder voor het Estersveld. Je creëert daar een sociaal probleem voor ouderen van wie er in deze wijk steeds meer wonen. Een wijk waar de centrumfunctie substantieel zou worden uitgehold, als de supermarkt daar verdwijnt.
Handiger zou zijn om bijvoorbeeld de Nettorama naar de plek van de Jumbo te verplaatsen. De vraag is echter of dat kan en of dat bedrijf daar voor te porren zou zijn.
In Grave kikt de gemeente op adviesbureaus. Dit zou in mijn ogen een aangewezen onderwerp om eens goed op een rijtje te laten zetten. Dat kan dan mooi gecombineerd worden met de vraag hoe de vrijdagmarkt straks het beste kan worden gelokaliseerd. De oorspronkelijke plek van de markt is wat kleiner geworden en als straks aan weerszijden van de Hoofschestraat winkels staan, wordt het veel lastiger om daar op vrijdag ook nog de markt een plaats te geven.
Bovendien lijkt mij dit bij uitstek een zaak van de gehele middenstand van Grave. Feitelijk zijn die hier allemaal partij. Als je ziet hoeveel winkelpanden er leeg staan, zie je tegelijk de noodzaak dat de middenstand effectief de handen ineen slaat. In Grave is dat bepaald geen vanzelfsprekendheid. Ook daar zou de gemeente gerust eens een beetje proactief mogen zijn.

Op deze punten heeft de gemeente een en ander goed te maken naar de winkeliers van Grave, groot en klein. Het winkelbestand is nog van voor de crisis en de recessie, evenals de plannen voor het Hart van Grave. Het is onzin om daar iemand op aan te kijken, maar het is wel een situatie die vraagt om beleid. Het schept in mijn ogen nog extra de verplichting voor gemeente en middenstand om eens over wat schaduwen heen te springen.
Dit komt nu en zeker straks nog eens boven op het failliet van het Wisseveld. Als dat er volgens plan was gekomen, had de vlag er heel anders bij gehangen. Al die gedane zaken nemen geen keer, maar scheppen wel verplichtingen, vooral met het oog op de gezamenlijke toekomst.
Ben Bongaards

Een gedachte over “Gastcolomnist Ben Bongaards: C1000 en Jumbo

  • Wie heeft er bevestigd dat de Jumbo verdwijnt?
    Niemand, alleen een verwrongen kop in de Gelderlander die dit suggereert.

    Wat de NMA heeft aangegeven, is dat er in Grave niet twee van vier supermarkten in handen van één eigenaar (lees: Van Eerd) mogen zijn.
    Wat dit voor gevolgen heeft voor de Graafse winkels C1000 en/of Jumbo is dus aan Van Eerd.
    Dat is een.

    Dan de vraag of het verdwijnen van een van de winkels een zegen voor Grave zou zijn.
    Volgens mij draaien alle vier supermarkten als een tierelier en bedienen ze vier verschillende segmenten in de markt. Dat het naar inwonertal wellicht wat meer is dan gemiddeld kan toch geen aanleiding zijn om te concluderen dat er teveel supermarkten zijn. Is dit nu niet iets typisch wat de markt zelf regelt?

    Tel je zegeningen wat betreft je supermarkten en prijs je rijk met het veelzijdige aanbod!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *