Graafse graver Jo de Wit ontdekt archeologische vondsten in Ewijk.

Deze troffel hebben de “officiële” gravers achtergelaten in de af te voeren grond.
Een uitstalling van een gedeelte van zijn vondsten na  wekenlang speurwerk.
In het foto-archief vind U meer foto’s. Later meer informatie over zijn vondsten.

Jo de Wit: “Zeldzame vondsten uit het Hart van Grave ontdekt”.
“De grond uit de bouwput van het “Hart van Grave” is gestort langs de A50 voor de brug van Ewijk richting Arnhem. Aan de rechterkant van de snelweg over een lengte van 500 meter. Hier heb ik drie weken lang de grond in de gaten kunnen houden, ter plekke in de bouwput was dit niet mogelijk geweest zoveel vondsten nog te kunnen bergen. Bij het storten van deze grond werd deze stort weer eens door de dragline uit elkaar gezet zodat ik ook steeds met de detector het af kon detectoren. Dit werd mogelijk gemaakt door de draglinemachinist die mij steeds de gunst verleende het vlak te kunnen aflopen naar metalen voorwerpen.

Verschillende beerputvullingen met materiaal als kruiken, kannen, kroezen en heel veel aardewerkfragmenten heb ik kunnen verzamelen bij oplettendheid van vrachtwagens gevuld met puin van beerputten en vullingen hiervan. Opmerkelijke vondsten zijn een paar kroezen met schitterende taferelen erop afgebeeld. Deze vondsten gedatereerd rond de 15e eeuw komen zelden voor in deze omgeving.

Ook oudere vondsten kon ik terug traceren door een zwarte brandlaag en een veenachtige laag in de gaten te houden dat afgezet was boven een lichte grijze laag. Hier kwam veel grijs aardewerk en wit steengoed materiaal als Jacoba uit te voorschijn. Ijzeren en bronzen spijkers, ijzeren messen en een ijzeren olielampje, koperen veebellen, veel slachtafval van vee, waaronder kaken en beenderen, een gouden munt en enkele voorwerpjes dat gedateerd mag worden eind 12e begin 13e eeuw.

Verder heb ik met de detetector kunnen vergaren een aantal pelgrimsinsignes en ampulllen, deze zijn uit tin en glas vervaardigd en eenzijdige penninkjes. Datering 14e begin 15e eeuw. Deze voorwerpen liggen meestal in de buurt van een kerk. Hier kan gewezen worden op de St.Elisabeth.

Zilveren en bronzen munten, muntgewichtjes, loden gewichten, gespen, knopen en veel andere voorwerpen die gedateerd mogen worden tussen de 15e en 17e eeuw.

Dat Grave veel belegerd is geworden is te lezen in de geschiedenisboeken.  In 1568 kwamen de Spaans troepen al naar Grave. Zo heb ik aangetroffen: loden musketkogels, ijzeren kanonskogels, een furket (musketvork waar het geweer in gelegd werd. Een kuras of borstharnas, uniformgespen en knopen uit verschillende eeuwen heb ik ook aangetroffen.

Ook ben ik in het bezit gekomen van een uurwerk van een gouden zakhorloge. Het klokje is gemaakt in Bois le Duc. (Den Bosch) De bezitter, een Fransman, heette Jean Barthon. Deze naam staat ook gegraveerd in het klokje. Onderzzoek naar deze naam leverde het volgende op:

MONTBAS of MOMBAS Fransman van geboorte. Leefde omstreeks het midden der 17e eeuw.”


Meer over de opgravingen op Jo’s webloggen. 
Intikken bij Google. Jo de Wit+fotografeert+archeologische vondsten.


Correspondentie met de erfgoedinspectie, die in het bezit is van Jo, heeft opgeleverd dat Grave ervoor gekozen heeft om het onderzoek toe te spitsen op een paar heel specifieke thema’s. “Het kan dus kloppen dat u gezien heft dat sporen zonder verder onderzoek op de schop zijn gegaan” schrijft de inspectie na een gedane melding incident. op 31 mei. Op 9 september werd pas gereageerd. Oprechte excuses werden gemaakt dat een reactie lang uitbleef. De melding was in het ongede geraakt. KEERPUNT 2010 wil weten welke afspraken er zijn gemaakt om maar een deel te onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: