Wel of niet een AZC in Grave: de beslissing komt misschien eerder. De Gelderlander/Maasland.

Blijft het asielzoekerscentrum in Grave of niet? Die vraag wordt misschien al volgende maand beantwoord. Meerdere partijen in de Graafse gemeenteraad spelen namelijk met de gedachte het discussieonderwerp op de agenda naar voren te halen: van april naar maart.

De politici laten zich daarbij trouwens niet leiden door de brief die de Graafse basisscholen afgelopen week stuurden. Politieke strategie speelt volgens de partijen een grotere rol. In de brief dringen de scholen aan op een snel besluit, zodat ze rekening kunnen houden met het aantal asielzoekerskinderen in de klassen van volgend schooljaar.

Dinsdag 1 maart presenteert het Centraal Orgaan Asielzoekers plannen voor een langer verblijf in Grave. Volgens de gebruikelijke planning neemt de gemeenteraad daar dan een vergaderronde later (in april dus) een besluit over. “Tenzij een van de partijen een voorstel doet om vast een principebesluit te nemen. Dan weet iedereen vast welke kant de hazen uit lopen”, zegt Harrie de Greeff (VVD).

In dat geval kan al op 15 maart duidelijk zijn of het AZC blijft of vertrekt. Of De Greeffs partij de eerste zal zo’n voorstel in te dienen? “Dat hangt van de presentatie van het COA af.” Hetzelfde zegt fractievoorzitter Theo Reijnen van Trots op Nederland. Ook Jacques van Geest (VPGrave) voelt voor een snel besluit, al vraagt hij zich af of zijn partij het initiatief moet nemen. De brief van de scholen speelt volgens hem geen rol. “Dat zou symboolpolitiek zijn”

KEERPUNT 2010 voelt er net als LPG-er Piet Vollenberg weinig voor snel een beslissing te nemen.”Dat is niet netjes naar het COA toe, en we willen geen overhaaste beslissing nemen”, zegt Nel Schuts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: