Onder de tafel ligt de vinger al op de trekker. Analyse van de Gelderlander/Frank Houtappels.

Dertien eisen liggen er op tafel voor een AZC dat in Grave wil blijven. Nu komt de beslissing. En de druk neemt toe. De druk op het COA? Nee, die op het CDA.
U bent net zo Duits als dit glas scotch, zegt de Duitse majoor in de film Inglourious Basterds. En onder de tafel richt hij zijn pistool op het kruis van de Britse spion (klik). En dan is het even heel stil. Met een beetje fantasie kun je zeggen dat zoiets nu ook in de Graafse politiek gebeurt, rond het asielzoekerscentrum. Dinsdag 1 maart presenteert het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) plannen voor een nieuw asielzoekerscentrum. En in Grave is het gebruikelijk dat de gemeenteraad dan niet de week erna een besluit neemt. Dat gebeurt dan de volgende vergaderronde: in april, in dit geval.
Meerdere raadsleden spelen nu met de gedachte er na 1 maart alvast een principebesluit over te nemen. Zodat iedereen weet waar-ie aan toe is. Bij een nee kunnen de mensen van het COA op tijd inpakken (hebben ze een half jaar voor nodig). En in beide gevallen is het gunstig voor Graafse scholen met asielzoekerskinderen in de klas. Die voerden deze week de druk op met hun brief. Hak nu eens een knoop door, daar kwam het op neer.
Maar het gaat ‘m straks niet om die brief, maar om politieke strategie. En dan zit vooral het CDA er ongelukkig bij, als twijfelende middenpartij in het verhaal van het AZC. VVD, LPG, en Trots (samen zeven van de vijftien zetels) gelden rechts van het CDA als tegenstanders van het AZC. En links zijn VPGrave en Keerpunt 2010 (vijf van de vijftien) voor.
Zeg het maar, drie CDA-ers: linksom of rechtsom? Het CDA twijfelde vorig jaar al opzichtig. Het compromis met de rest van de raad was toen: tijd voor het COA om met een plan te komen. Een plan dat voldoet aan dertien voorwaarden. En daar gaat het nu natuurlijk om: zijn alle dertien eisen ingewilligd? Daar kun je niet zomaar ja of nee op antwoorden. Want hoe het plan er nu ook uitziet, ruimte voor discussie zal er altijd zijn. Neem een eis als “betere communicatie met buurtbewoners”. Niet te meten. Wanneer ben je als politicus gerustgesteld?
Dus is de vraag welke partij als eerste de trekker overhaalt. Wie stelt als eerste voor om snel een besluit te nemen en zet het twijfelende CDA onder druk? Keerpunt 2010 heeft daar geen zin in. VPGrave dan? Wie weet. Al verwachten ze daar niet dat een aarzelend CDA zich op die manier tot een “ja” laat overtuigen.
Je zal maar CDA-er zijn. Tot aan die presentatie is het nog even heel stil. Maar rechts klikt er al een pistool onder de vergadertafel.

3 gedachten over “Onder de tafel ligt de vinger al op de trekker. Analyse van de Gelderlander/Frank Houtappels.

 • 19 februari 2011 om 09:14
  Permalink

  Je moet in dit geval blij zijn CDAer te zijn,kun je tenminste met een positief besluit richting Coa, ervoor zorgen dat Grave niet helemaal onder curatele komt te staan, en dat er winkels en blauw op straat verdwijnen

  Beantwoorden
 • 20 februari 2011 om 12:06
  Permalink

  Het valt nog maar af te wachten, als het CDA net zo handelt zoals het failliete landelijke CDA bestuur dan belooft het niet veel goeds.

  Beantwoorden
 • 20 februari 2011 om 19:59
  Permalink

  Waarom zegt de fractievoorzitter van de VVD niet gewoon dat hij de vinger al aan de trekker heeft? Zullen Ben Peters e.a. hun ruggen recht houden ondanks de nadererende provinciale verkiezingen????? Het COA moet zijn huiswerk wel goed gemaakt hebben om het CDA niet de kans te geven tegen de komst van het nieuwe AZC te zijn.

  De kas van de Zorggemeente Grave, de supermarkten, verenigingen en scholen zijn ook gebaat bij een positief besluit.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: