Voorlopig blijft katholiek Grave vooral met veel vragen zitten.

Grave: niet zo maar even een nieuwe pastoor.

Een nieuwe pastoor: die heeft de Graafs pastorale eenheid Emmaus voor 1 maart nog niet. De kans dat er een gevonden wordt is volgens een Bisdomwoordvoerder heel klein. “We kunnen niet even een blik priesters opentrekken”. Zondag werd bekend dat pastoor Meijer en pastoraal medewerkster Schuh per 1 maart opstappen.
Wie wordt er nu pastoor? Kunnen de diensten straks nog wel doorgaan? En, ook niet onbelangrijk: wat gebeurt er met de carnavalsmis van zondag 6 maart? Vragen. Veel vragen over de onzekere toekomst van de pastorale eenheid Emmaus in Grave. Goeie vragen, meent de woordvoerder van het Bossche Bisdom. “Ik weet het ook niet.”
Zondag werd bekend dat pastoor Meijer en pastoraal werkster Lidy Schuh samen Emmaus verlaten, per 1 maart al. “In zekere zin zijn we verrast”, zegt de woordvoerder van het bisdom. Het is een behoorlijke aderlating”.
Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. “Priesters hebben we haast altijd te weinig. We kunnen iemand wisselen, uit een andere parochie. Of we voegen de eenheid bij een grote gebied. Maar dat is voorlopig niet aan de orde.”
Wat nu? Als het bisdom maar niet een al te orthodoxe pastoor stuurt, zegt koster Jacques Leurs. “Daar maak ik me toch wel zorgen om. Kijk maar wat er in Wanroij gebeurt. Dan word je een kleine geïsoleerde kerk. Daar bewijs je de mensen geen dienst mee. En ik heb toch echt meer binding met de parochiegemeenschap dan met het gebouw.”
Als de kerk maar open blijf, zegt Gravenaar Jan Verhaaren. In de jaren zeventig voerde hij in Grave actie voor het openhouden van de Elisabethkerk. “Het voornaamste is dat er iemand komt. Wie het ook is, het zal me niet weerhouden van kerkbezoek.
De komende weken zijn ook onzeker voor Piet Vollenberg, oud-carnavalsprins. Zondag 6 maart wil hij weer zijn jaarlijkse preek houden. “Maar of die nu doorgaat?”
Voor 1 maart heeft Grave geen duidelijkheid, meldt het bisdom. “Er komt een carrousel op gang. En in het huidige benoemingsbeleid is het niet uniek dat dat lang duurt”.

Bron: de Gelderlander, papieren versie van 27 januari 2011.

Pastoresteam Grave stapt op


GRAVE – De kans is reëel dat er in Grave kerkdiensten geschrapt moeten worden omdat er geen voorganger is. Dat zegt een woordvoerder van het bisdom ‘s Hertogenbosch naar aanleiding van het vertrek van het team van de patorale eenheid Emmaüs in Grave. 

Het pastoresteam maakte zondag bekend per 1 maart op te stappen. Pastor Lidy Schuh gaat als geestelijk verzorgster aan de slag in het St.-Anna-Ziekenhuis van Geldrop. Hiermee ziet zij een droom in vervulling gaan. Schuh heeft de afgelopen jaren de kar in Grave getrokken. Er zijn op het gebied van samenwerking tussen de vier zelfstandige parochies grote stappen gezet. Pastoor Johan Meijer had de bisschop al langer laten weten dat hij met emeritaat wil. Na zijn pensionering als universitair docent te Tilburg is hij, ter ondersteuning van pastor Lidy Schuh, in de parochies rond Grave gaan werken. Het onbedoelde gevolg was dat beide pastores meer dan fulltime werkten in het basispastoraat. Omdat pater Meijer samen met Lidy Schuh aan de pastorale opdracht begonnen is, heeft hij besloten per die datum ook zijn functie als pastoor neer te leggen. Het is nu aan het bisdom van ‘s Hertogenbosch om een opvolger aan te stellen. De woordvoerder van het bisdom geeft aan ‘verrast’ te zijn door de mededeling. “Normaal gesproken weten wij over het algemeen iets langer vantevoren als iemand opstapt. Dat er per 1 maart een nieuw team zit, is hoogst onwaarschijnlijk. We hebben geen bank met pastoors achter de hand die à la minute ergens ingezet kunnen worden.”

Bron: Kliknieuws/Stadskrant Grave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: