Dichtende lezers in de vestingstad, meld u! Weer een meevaller voor de wethouder die de Graafse schatkist beheerd.

Geen nieuws

Frank Houtappels/de Gelderlander

Denkend aan Grave,

Dommel ik nog wel eens weg. Niet op terrassen aan Markt of Maaskade, niet in onderaardse gangen, op hampoorten of bastions, niet in bochtige straten waar al eeuwen frisse winden of koele lucht woelen kan. Nee, denkend aan Grave dommel ik wel eens weg, in slaap gesust door zoete verhalen van politici in een suikerklont van hout en glas aan de suizende randweg. Daar ja.
Aan die  leleiblanke journalistentafel die – afgezien van vellen zwart op wit en aantekeningen tussen de regels en een tabloid gewapend met rode hertog – geregeld verstoken is van andere pers. Daar, waar klare koffie tegen vage nota’s en bittere rapporten niet opgewassen is, ja daar mijmer ik in de regel matig over een minder gejaagd bestaan als dichter.
Wacht! 

Krabbelden die mensen met ketting en das niet zojuist accorderend onder een voorstel voor een in te voeren stadsdichterschap te Grave? Ja! Opschrijven! Dat zou wat zijn.

Weg laptop en zakelijke zinnen in dwingende regels, weg dagelijkse sleur. Een leven lang schrijven over drukbevolkte boulevards aan de Maas, huizen op poten in kabbelend rivierwater en een vrolijke stadstuin die eeuwig bestaat. Dat zou wat zijn: niet dagelijks tussen lijntjes tikken, maar gewoon, schrijven wanneer en zoals het de artiest in deze residentie uitkomt.
Misschien wat minder vaak, niet per dag op papier of per seconde online, maar vooruit. Dan maar minder vers.
Bij God en in de Graaf is alles mogelijk, brallen politici cynisch over al wat hier onvoorstelbaar is. 
Denkend aan Grave ontwaak ik dan. 
En gaat over tot de orde van de  dag. Bij het wrijven in de ogen blijkt in de orde van de dag van alles mogelijk. Bij ene God misschien (wie?), maar vooral in De Graaf. Alles. Behalve een stadsdichter.

Reageren? Mail naar: f.houtappels@gelderlander.nl

Goed gelezen: De Gelderlander zoekt een stadsdichter voor Grave. Omdat de volksvertegenwoordiging dat graag wil: vorig jaar namen burgemeester en wethouders een voorstel van de gemeenteraad over om een aan te stellen stadsdichter bij de plaatselijke actualiteit te laten dichten. Een jaar later lijkt het er voorlopig niet van te komen. De regionale dichters- en schrijversvereniging Pen&Stem heeft het te druk, en Grave stelt de zoektocht even uit. De Gelderlander niet. 
Om de Graafse actualiteit van poëzie te voorzien en Gravenaren zo een andere kijk op het nieuws te geven, zoekt De Gelderlander een stadsdichter. Het Graafse stadsdichterschap zal een erepost zijn. Hij of zij zal de lezers van de krant en Gravenaren op verzoek van de redactie of uit eigen inspiratie van gedichten over de vestingstad voorzien, uit liefde voor de letteren en uit passie voor de stad. De gedichten worden afgedrukt in De Gelderlander. Het kan gaan om gedichten over het nieuws, zoals het openzetten van de sluizen, het handhaven van de stadstuin van Theo Gerrits, de toekomst van Het Arsenaal of de komst van een nieuw stadshart. 
Het kan ook interessant zijn een vers voor te dragen over de dodenherdenking, de viering van de bevrijding of bij verkiezingen. 
Het idee voor een Graafse stadsdichter werd eind vorig jaar geboren in de gemeenteraad. Een voorstel van oppositiepartij Keerpunt 2010 (lijst Jacques Leurs) werd overgenomen door burgemeester en wethouders.
Bijna een jaar later blijkt de stadsdichter er niet te komen. Althans, niet via de gemeente Grave. Voorlopig niet. De Gelderlander wil daar niet op wachten. Voor de winnaar ligt ‘n prijs klaar. 
Solliciteren naar het Graafse stadsdichterschap kan tot 15 december door een zelf geschreven gedicht (geïnspireerd op een actuele gebeurtenis in Grave) te mailen naar: 
P.S. Keerpunt 2010 heeft vorig jaar bij de begrotingsbehandelingen voorgesteld om een Graafse stadsdichter/verteller aan te stellen. Raadsbreed werd dit voortstel gesteund en door het college omarmd. Doch onder verantwoordelijkhied van de burgemeester, die cultuur in haar portefeullie had, is er nooit een concreet voorstel aan de raad voorgelegd. Het budget van 250 euro is dus de tweede meevaller voor wethouder Adams. Vrijdag was een meerderheid van de stemgerechtigden op de  Bijzondere VNG vergadering voor een ingediend amendement om een korting van 2 % toe te passen op de jaarlijkse contributie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: